Kaštieľ v Betliari navštívilo počas sezóny viac než 60 000 ľudí, dočasne uzavrel svoje expozície

betliar-kastielBETLIAR – Po tohtoročnej úspešnej a náročnej sezóne, počas ktorej kaštieľ v Betliari navštívilo viac ako 60 000 ľudí, sa dňa 19. septembra 2016 jeho brány až do 15. decembra 2016 dočasne uzatvorili. Informovala o tom kultúrno-propagačná manažérka Múzea Betliar Judita Krajčiová. Dôvodom uzatvorenia objektu je jeho údržba a natáčanie seriálu.

„V jesenných mesiacoch a v decembri budeme v kaštieli pracovať na tom, aby sa návštevníci počas prehliadok cítili u nás lepšie a mali hodnotnejší zážitok z návštevy. Najdôležitejšou časťou našej práce budú reinštalácie expozície. Počas nich sa budeme snažiť jednotlivým častiam kaštieľa vrátiť ich pôvodný charakter,“ avizovala Krajčiová.

Kaštieľ čakajú zmeny

Kaštieľ v Betliari je jediným, ktorý sa zachoval aj so svojimi zbierkami. Preto je podľa nej ich povinnosťou ukázať ho s tými hodnotami, ktoré sa v ňom a s ním zachovali. „Veríme, že sa nám podarí vytvoriť apartmán grófa, grófky, detské izby či galériu starých majstrov. Tá kedysi bola umiestnená na druhom poschodí kaštieľa,“ priblížila manažérka s tým, že pripravujú aj inštaláciu kúrenia a výmenu behúňov v expozícií. „Ak nám to naše finančné limity dovolia, v celom kaštieli vymeníme aj tridsaťročné šnúrové zábrany,“ dodala.

Ako ďalej spomenula, počas prác v interiéroch kaštieľa bude priestor aj na realizáciu spoločného výpravného projektu s TV JOJ pod názvom 1890. Ešte pred uzavretím kaštieľa sa však v nedeľu 18. septembra o 17:00 uskutoční derniéra výstavy Žofia – Pani Krásnej Hôrky s kurátorským výkladom Silvie Lörinčíkovej. Prvým podujatím po otvorení kaštieľa bude dobročinný punč, ktorý je naplánovaný na sobotu 17. decembra 2016.

Zdroj: Judita Krajčiová, Múzeum Betliar    Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár