BETLIAR: Rímsky vodopád bol zrekonštruovaný a jeho okolie revitalizované

betliar-vodopad-parkBETLIAR – Rímsky vodopád, ktorý patrí medzi najhodnotnejšie stavby v anglickom parku pri kaštieli v Betliari, sa vďaka rekonštrukcii opäť skvie v plnej kráse. Podľa slov Judity Krajčiovej, kultúrno-propagačnej manažérky kaštieľa, bola jeho obnova možná vďaka prostriedkom od Nadácie VÚB. Získalo ich občianske združenie Andoras, fungujúce pri Múzeu Betliar. Prezentácia zrekonštruovaného vodopádu sa koná v utorok 18. októbra o 11:00.

„V rámci projektu sa uskutočnilo statické zabezpečenie objektu, obnova murív a čistenie vodných nádrží. Revitalizovalo sa tiež okolie vodopádu, odstránili náletové dreviny, koreňové systémy a vysadili nové dreviny,“ priblížila práce manažérka, podľa ktorej sa stav vodopádu počas posledných rokov výrazne zhoršil a jeho existencia bola ohrozená. „Boli porušené murivá, objavili sa statické poruchy, kovové konštrukcie boli zdeštruované a celkovo bol sťažený prístup k pamiatke,“ dodala.

„Architektonický prvok, akým je Rímsky vodopád, je výnimočný nielen v našej krajine, ale aj v celej Európe. Sme radi, že sme sa mohli podieľať na jeho revitalizácii a upozorniť tak na kultúrny význam tohto majstrovského artefaktu,“ uviedla na margo obnovy pamiatky Elena Kohútiková, zástupkyňa generálneho riaditeľa VÚB.

Rozsiahly anglický park v Betliari s rozlohou viac ako 80 hektárov založil osvietený aristokrat, slobodomurár, gróf Leopold Andrássy koncom 18. storočia. Podľa zoznamu organizácie ICOMOS patrí medzi najvýznamnejšie historické záhrady sveta.

Najvyšší na Slovensku

Rímsky vodopád navrhol Josef Bergmann ako súčasť unikátneho vodného systému počas druhej veľkej úpravy parku v 20. rokoch 19. storočia. Vodopád v podobe zrúcaniny rímskeho antického akvaduktu bol postavený v roku 1823.

„Jedinečnosť tejto stavbe, okrem jej vzhľadu, dodáva aj skutočnosť, že ide o najvyšší umelý vodopád na Slovensku, vysoký cca 9 m. Začiatkom 20. storočia bol bazén pod vodopádom ohradený vysokou klietkou a upravený ako zverinec, kde Andrássyovci chovali ľadové medvede. Šlo o prvý chov ľadových medveďov na svete,“ zdôraznila Krajčiová.

Zdroj: Judita Krajčiová, Múzeum Betliar Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár