VIDEO: Vianoce v jelšavskom kaštieli navštívilo niekoľko stoviek ľudí

vianoce-v-jelsavskom-kastieli-3JELŠAVA – Niekoľko stoviek ľudí sa zúčastnilo podujatia Vianoce v jelšavskom kaštieli, kde si mohli vychutnať čaro blížiacich sa sviatkov, ochutnať tradičnú kapustnicu, trdelníky, punč či iné dobroty a vypočuť si popritom ľudové piesne s vianočnou tematikou.

Blížiace sa sviatky pripomínal i drevený betlehem na nádvorí kaštieľa, ktorého autorkou je miestna rezbárka Eva Wilson. Súčasťou akcie bol predaj tradičných výrobkov, medzi ktorými nechýbali drevené stolčeky a debničky na náradie, ktoré vyrobili bývalí nezamestnaní, opravujúci kaštieľ.

„Cítiť spokojnosť ľudí a mám pocit, že podujatie prebehlo hladko a bez stresu. V minulých rokoch, keď sme organizovali podujatia pre verejnosť v kaštieli, sme netušili, do čoho ideme. Tentokrát sme však už mali skúsenosti, ktoré nám pomohli,“ uviedla pre Sobotnik.sk koordinátorka pamiatkovej obnovy kaštieľa Viera Kozárová.

Prekvapením večera bolo premietanie dokumentárne filmu známeho historika Pavla Dvořáka Koniec muránskych lúpežníkov. Zaujímavosťou je, že autor pri zbieraní materiálu na tento dokument navštívil aj jelšavský kaštieľ. Filmári v ňom dokonca natočili niekoľko scén.

Tohtoročné Vianoce v jelšavskom kaštieli boli druhým ročníkom a celkovo štvrtým podujatím za posledné roky, kedy sa brány coburgovského kaštieľa otvorili verejnosti. Organizátorom bolo Osvetové centrum vyšehradskej kultúry v Jelšave spolu s mestom Jelšava.

Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár