BETLIAR: V kaštieli začínajú s novým typom prehliadok Pohľady zblízka

BETLIAR – Nový typ tematických prehliadok pod vedením kurátorov, ktorý sa nazýva Pohľady zblízka, je jednou z tohtoročných noviniek vedenia múzea Betliar v andrássyovskom kaštieli. Prvá z nich sa koná už v sobotu 21. januára 2017 o 14:00.

„Voľba trasy prehliadky bude súvisieť s aktuálnou témou. Každá takáto návšteva kaštieľa bude obohatená o ukážky exponátov z depozitárov, ktoré nie sú bežne vystavované. Každý pohľad zblízka bude jedinečný,“ prisľúbila Judita Krajčiová, kultúrno-propagačná manažérka Múzea Betliar.

Vstupné na Pohľady zblízka je 4 eurá pre dospelých a 2 eurá pre deti, študentov a seniorov. „Vstup na prvú takúto prehliadku dňa 21. januára o 14:00 však bude bezplatný,“ dodala Krajčiová.

Kurátori pre návštevníkov počas roka v rámci seriálu Pohľady zblízka pripravili nasledovné témy: Deti a detstvo v kaštieli, Plesy a bály v aristokratických kruhoch, Čo je nové v kaštieli (a natáčanie seriálu „1890“), Mobiliendepot – zbierka historického nábytku Andrássyovcov, Šport a letné sídla Andrássyovcov a Čo sa nosilo v roku 1890 (kostýmová tvorba seriálu 1890).

Hlavnou témou bude seriál „1890“

Vedenie múzea však chystá i ďalšie akcie. „Rok 2017 sa v Betliari ponesie v znamení záveru 19. storočia. Pri príležitosti vysielania seriálu ‘1890‘, ktorý sa nakrúcal v našom kaštieli, budú mať návštevníci možnosť vidieť výstavu s rovnakým názvom a počas sezóny sa niekoľkokrát stretnúť s jeho hlavnými protagonistami. Ani tento rok nebudú chýbať obľúbené večerné prehliadky, tohto roku s témou ‘1890‘,“ konkretizovala manažérka s tým, že tieto prehliadky sú naplánované na júl a august so začiatkom vždy v sobotu o 19:30.

Zdroj: Judita Krajčiová, Múzeu Betliar Foto: ilustračné, Sobotnik.sk

Pridaj komentár