K. PODHRADIE: Obyvatelia organizujú protest proti zdĺhavej rekonštrukcii Krásnej Hôrky

KRÁSNOHORSKÉ PODHRADIE – Upozorniť na zdĺhavú rekonštrukciu hradu Krásna Hôrka v okrese Rožňava je cieľom protestného pochodu, ktorý sa uskutoční v piatok 10. marca o 13:40 v katastri obce Krásnohorské Podhradie na hlavnom južnom ťahu do Košíc. Predpokladaná dĺžka trvania protestu je podľa organizátorov do 14.40.

Protestnú akciu organizujú obyvatelia Krásnohorského Podhradia. „Mottom protestu je ‚Spomaľte na rýchlosť rekonštrukcie hradu!‚ – aby sa ani šoféri neponáhľali, ak sa s rekonštrukciou nikto neponáhľa,“ uvádzajú organizátori podujatia s tým, že šoférov a okoloidúcich, ktorých pri tejto protestnej akcii zdržia, prosia o prepáčenie, pochopenie a podporu. Súčasťou protestu je i vytvorenie smutného smajlíka na hradnom kopci, na ktorý organizátori pozývajú i verejnosť.

Vyhlásenie obyvateľov Krásnohorského Podhradia k rekonštrukcii hradu Krásna Hôrka

My, obyvatelia Krásnohorského Podhradia, sme znepokojení a znechutení prístupom kompetentných k rekonštrukcii národnej kultúrnej pamiatky a národného klenotu, ktorým hrad Krásna Hôrka pre nás a nielen pre nás, je.

Tri roky trvajúce ťahanice okolo dočasného zastrešenia a od minulého marca až doteraz trvajúce, údajné realizovanie návrhov komplexnej rekonštrukcie sú v tejto krajine, zdá sa, už samozrejmosťou. Pre nás je tento stav ďalej neakceptovateľný!

Zármutok nad zničenou pamiatkou a rozčarovanie nad odďaľovaním rekonštrukčných prác pomaly vystriedal hnev, ktorý pri príležitosti piateho výročia od ničivého požiaru vyústil do tejto protestnej akcie. Objavujú sa oprávnené otázky, prečo a komu je na prospech takýto priebeh obnovy hradu a kto je zodpovedný za tento stav.

Ak bude tento stav pretrvávať ďalších niekoľko mesiacov, či rokov, budú pretrvávať aj naše protestné akcie a tá dnešná (piatková) je iba začiatkom.

Žiadame o urýchlenie rekonštrukcie nášho hradu, ktorý je najvýznamnejšou pamiatkou, nielen pre nás ale pre celý región Gemera a veríme, že aj pre všetkých občanov Slovenska a jeho sprístupnenie pre verejnosť, tak ako si to želali aj jeho poslední majitelia.

Hrad Krásna Hôrku vyhorel pred piatimi rokmi, 10. marca 2012. Ničivý požiar vtedy kompletne zničil šindľovú strechu objektu a poškodil aj niektoré exponáty zo stálej expozície hradu. Hoci vtedajší minister kultúry Daniel Krajcer avizoval opätovné čiastočné sprístupnenie hradu už na jeseň roku 2012, nestalo sa tak dodnes.

Zdroj: hradkrasnahorka.sk, betliar.eu

Pridaj komentár