V okresoch Lučenec a Revúca sa objavila žltačka

NOVOHRAD/GEMER – Viacero prípadov vírusovej žltačky typu A (VHA), sa počas tohto týždňa objavilo v okresoch Lučenec a Revúca. Médiá o nich informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

„RÚVZ Lučenec hlási za svoj okres jeden prípad ochorenia na VHA u 15-ročného chlapca, žiaka špeciálnej základnej školy vo Fiľakove. Chlapec je umiestnený v detskom domove vo Fiľakove, kde žije aj so svojou sestrou. Rodičia sú bezdomovci,“ načrtla Tolnayová s tým, že chlapec je od konca februára liečený v infekčnej ambulancii pre chronickú vírusovú hepatitídu typu C (VHC).

„Z dôvodu liečby bol 7. marca hospitalizovaný na infekčnom oddelení lučenskej nemocnice. V anamnéze má injekčný spôsob konzumácie drog, ako aj tetovanie. Protiepidemické opatrenia epidemiológovia vykonali v detskom domove aj v škole,“ dodala hovorkyňa.

RÚVZ Lučenec podľa jej slov tiež hlási, tentoraz za okres Revúca, ďalšie dva potvrdené prípady VHA v epidemiologickej súvislosti u 8-ročného dievčaťa a 6-ročného chlapca z lokality s veľmi nízkym hygienickým štandardom – z osady Rúbanka pri Muránskej Dlhej Lúke.

„Deti sú hospitalizované na Infekčnom oddelení nemocnice Lučenec. V ohnisku nákazy bola v rámci protiepidemických opatrení nariadená dezinfekcia, ako aj vakcinácia proti VHA všetkých priamych kontaktov, vrátane kolektívnych zariadení – ZŠ a MŠ v Muránskej Dlhej Lúke,“ konkretizovala Tolnayová.

Ako ďalej spomenula, lučenecký RÚVZ hlási aj jedno potvrdené sporadické ochorenie anikterickej formy ( hepatitída bez zožltnutia) na VHA u 8-ročného chlapca z lokality s veľmi nízkym hygienickým štandardom z obce Turčok. „Dieťa je takisto hospitalizované na infekčnom oddelení v Lučenci. V ohnisku nákazy v rámci protiepidemických opatrení nariadili epidemiológovia dezinfekciu ako aj vakcinácia všetkých priamych kontaktov, vrátane kolektívneho zariadenia – základnej školy Sirk,“ priblížila.

Zdroj: Mária Tolnayová, RÚVZ, Foto: ilustračné, Pixabay.com

Pridaj komentár