Vďaka dotáciám ministerstva kultúry budú v Novohrade a Gemeri opravovať štyri hrady a jeden kaštieľ

GEMER/NOVOHRAD – Dokopy štyri hrady a jeden kaštieľ budú počas tohtoročnej sezóny opravovať nezamestnaní v regiónoch Novohrad a Gemer vďaka dotáciám v celkovej výške 122 000 eur od Ministerstva kultúry (MK) SR. Niekde už s prácami začali, inde plánujú začať v nasledujúcich dňoch a týždňoch.

V Novohrade pôjde prvých 20 000 eur na obnovu architektonických areálov v kritickom stavebno-technickom stave na hrade Modrý Kameň. Je to už piata etapa, zameraná tentoraz na západný obvodový múr horného hradu.

Ďalších 26 000 eur v tomto regióne dostane mesto Fiľakovo, ktoré plánuje druhú etapu obnovy torzálnej architektúry Fiľakovského hradu. Tretím podporeným subjektom je obec Divín, ktorá na svoj projekt Hrad Divín – kroky k záchrane I. etapa (6. časť) získala 20 000 eur. Ako v tejto súvislosti avizoval starosta Ján Koza na poslednom obecnom zastupiteľstve, zamestnať plánujú 20 ľudí.

Na Gemeri môže mesto Jelšava môže rátať s 29 000 eurami. Použité budú na systematickú záchranu tamojšieho coburgovského kaštieľa na Námestí republiky. Tu by malo prácu nájsť do 15 nezamestnaných. Bokom nezostane ani hrad Muráň, kde pôjde na obnovu a záchranné práce 27 000 eur. Podľa starostu Romana Goldschmidta pri tom zamestnajú 18 ľudí.

Naopak, zatiaľ nepodporená zostala žiadosť združenia Štítnická Concordia, ktorá na obnovu vodného hradu v Štítniku žiadala 14 250 eur. MK SR na svojej stránke doteraz neuviedlo ani dôvod, prečo tento subjekt podporu nedostal.

Zdroj: MK SR   Foto: Sobotnik.sk (hrady Fiľakovo a Muráň)

Pridaj komentár