BETLIAR: Andrássyovský kaštieľ privíta v júli návštevníkov s viacerými novinkami

BETLIAR – Obnovené záhony ruží, prehliadky počas večerov a pondelkov, piknik pri kaštieli, operný večer či kurátorský výklad na výstave „1890 Seriál vs. história“. Všetky tieto novinky čakajú počas júla návštevníkov andrássyovského kaštieľa v Betliari v Rožňavskom okrese. Médiá o nich informovala kultúrno-propagačná manažérka Slovenského národného múzea – Múzea Betliar (SNM – MB) Judita Krajčiová.

Obnovené záhony ruží

V parku betliarskeho kaštieľa sa môžu návštevníci počas tohtoročnej letnej sezóny pokochať rozkvitnutými ružami v obnovených záhonoch a v rozáriu. Múzeum tak nadviazalo na tradíciu Andrássyovcov v pestovaní ruží, ktoré krášlili okolie kaštieľa od 80. rokov 19. storočia až do konca druhej svetovej vojny. „Ako podklad k výsadbe ruží poslúžili historické fotografie, ktorých je v SNM-Múzeu Betliar viac než 10 000,“ dodala Krajčiová.

Otvorené večer i počas pondelkov

Ďalšou príjemnou novinkou pre návštevníkov sú rozšírené otváracie hodiny kaštieľa. „Prázdniny sú krátke a bola by veľká škoda, ak by ho niekto nestihol navštíviť. Preto sme sa rozhodli, že počas celých prázdnin v júli a v auguste bude kaštieľ v Betliari otvorený aj v pondelky. Teda sedem dní v týždni,“ priblížila manažérka.

Okrem pondelkov však bude možné cez prázdniny pamiatku navštíviť aj vo večerných hodinách. „Vždy v sobotu od 19:00 sa budú konať večerné prehliadky kaštieľa, na ktorých sa návštevníci dozvedia veľa z histórie, ale aj o tom, ako sa natáčal seriál 1890,“ načrtla Krajčiová. Podľa jej slov nie je vylúčené, že na niektorých prehliadkach budú prítomní aj samotní protagonisti seriálu.

Kurátorský výklad na výstave „1890 Seriál vs. história“

O výstave a o závere 19. storočia, ale aj o móde, politike a umení a o tom, kde brali tvorcovia seriálu 1890 inšpiráciu, porozpráva v nedeľu 2. júla o 16:00 riaditeľ múzea a historik umenia Július Barczi. Vstup pre dospelých sú štyri eurá, pre deti dve eurá.

„Klasické prehliadky kaštieľa budú 2. júla bezplatné a z bezpečnostných dôvodov budú prebiehať formou organizovaných vstupov s obmedzeným počtom návštevníkov (maximálne 30) v štvrťhodinových intervaloch,“ doplnila manažérka s tým, že v tento deň sú pre najmenších pripravené aj tvorivé dielne od 10:00 do 15:00.

Na výstave „1890 Seriál vs. história“ je vystavených viac ako 120 predmetov z prelomu storočí. Okrem unikátnych šiat Františky Andrássyovej, šperkov či vynálezov sú to aj mimoriadne vzácne diela svetových autorov ako Alfonz Mucha, Auguste Rodin či Ladislav Mednyánszky.

Piknik pri kaštieli

Betliarske múzeum obnovilo tradíciu piknikov v parku pri kaštieli podľa vzoru aristokratických zvykov pred tromi rokmi. „Aj tohto roku sú 15. júla od 14:00 vítaní všetci, ktorí chcú zažiť nezabudnuteľné chvíle na anglickom trávniku, kde kedysi piknikovala európska smotánka,“ pozvala Krajčiová. Počas podujatia bude hrať cigánska hudba, o zábavu pre deti sa postará divadlo Theátrum. Návštevníci sa budú môcť tiež vyfotiť s historickým automobilom Jánosa Mártona zo seriálu 1890.

Počas pikniku budú podávané šľachtické piknikové pochúťky a rôzne špeciality. „Tak ako po iné roky, aj teraz sú vítaní účastníci v historických kostýmoch – podľa módy z roku 1890. Pre nich má múzeum nachystané voľné vstupenky do kaštieľa,“ doplnila manažérka.

Okrem klasických prehliadok kaštieľa sú pripravené aj seriálové prehliadky po stopách detektíva Mártona od 16:00 do večerných hodín. V prípade daždivého počasia sa aktivity na lúke pri kaštieli konať nebudú.

Operný večer Andrey Vizvári

Múzeum v Betliari začalo organizovať hudobné koncerty, venované pamiatke českej grófky Eleonóry Kaunitz (1862-1936) ktorá bola manželkou betliarskeho grófa Gejzu Andrássyho, významného podnikateľa, poľovníka a športovca. „Pozvanie múzea tento rok prijala operná speváčka, sólistka opery Slovenského národného divadla, sopranistka Andrea Vizvári. V jej podaní zaznejú 22. júla o 18.00 slávne operné árie zo záveru 19. a začiatku 20. storočia od Verdiho, Pucciniho, Gounoda či Belliniho,“ avizovala Krajčiová s tým, že koncert sa bude konať v krásnom prostredí betliarskeho parku pred kaštieľom.

Grófka Eleonóra Kaunitz sa veľmi rýchlo etablovala v kruhu uhorskej aristokracie a stala sa z nej jedna z najobdivovanejších dám v krajine. „Do našich dejín sa zapísala ako podporovateľka chudobných, školskej mládeže a spolkového života. Povestná bola jej láska k hudbe, ktorú pripomínajú zmienky v literatúre i početné súbory partitúr v zbierkach kaštieľa Betliar,“ uzavrela manažérka.

Zdroj: Judita Krajčiová, SNM – MB, Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár