FIĽAKOVO: V meste vzniknú dve nové parkoviská s vyše 70 miestami

FIĽAKOVO – Nedostatok parkovacích miest vo Fiľakove by mali zmierniť dve nové parkoviská. Dokopy vďaka nim vznikne vyše 70 parkovacích miest.
Základy prvého parkoviska pre 15 áut, ktoré sa bude nachádzať v centre mesta na Ulici 1. mája a bude vyložené vegetačnými dlaždicami, sú už vykopané. V súčasnosti prebieha osádzanie obrubníkov. Mesto do jeho výstavby investuje osemtisíc eur a dokončené by malo byť v priebehu dvoch týždňov.

Druhé parkovisko vznikne na sídlisku Farská lúka, kde žije vyše štyristo rodín. „Momentálne dokončujeme projektovú dokumentáciu. V tejto lokalite je dlhodobý problém s parkovaním. Niekoľko rokov sme hľadali najvhodnejšie riešenie, kde nové parkovisko postaviť, nakoľko pozemky pred panelákmi nie sú vysporiadané a majú desiatky majiteľov,“ ozrejmil primátor Fiľakova Attila Agócs.

Parkovisko tak nakoniec vznikne medzi panelákmi a základnou školou. Čím sa vytvorí 56 parkovacích miest a zároveň aj nový prístup do školy. „Na rozdiel od menšieho parkoviska v centre mesta bude plocha na Farskej lúke vyasfaltovaná. Vybudovaná bude aj prístupová komunikácia pre obojsmernú premávku s chodníkom. V súčasnosti chodia deti v tejto časti do školy bez chodníka. Samozrejmosťou bude aj odlučovač ropných látok,“ vysvetlil Ivan Vanko, vedúci oddelenia výstavby, životného prostredia a stratégie rozvoja mesta.
Náklady na vybudovanie druhého parkoviska sa odhadujú na 86 000 eur. Stavebné práce by externý dodávateľ mohol začať realizovať už v septembri. „Do konca roka chceme stavbu skolaudovať a odovzdať do majetku mesta,“ doplnil Vanko.

Problematické dodávky a autobusy

Nedostatok parkovacích miest trápi aj obyvateľov z Parkovej a Sládkovičovej ulice. Samospráva sa preto rozhodla v tejto lokalite zakázať parkovanie karavanov a dodávok, ktoré zaberajú miesto osobným autám. „Bola to iniciatíva obyvateľov. Príslušné všeobecno záväzné nariadenie platí od minulého roka, ale po dohode s majiteľmi dodávok sme im dali rok na to, aby si našli iné parkovanie. V najbližších týždňoch už však osadíme zákazové tabule,“ povedal Agócs.

Mesto taktiež rieši problém s parkovaním pre turistické autobusy. Tie totiž nemajú vyznačené žiadne miesta a parkujú tak pred gymnáziom či na miestach, ktoré na to nie sú určené. Tento problém by mohla vyriešiť komplexná rekonštrukcia plochy pod Fiľakovským hradom. V rámci nej by sa vybudovalo aj parkovisko pred autobusy. „Vlani sme podali projekt. Cez formálne kolo sme prešli a v súčasnosti sme v obsahovom hodnotení projektu. V týchto dňoch by malo padnúť definitívne rozhodnutie, či sme uspeli,“ uzavrel primátor.

Zdroj: Kancelária primátora mesta Fiľakovo, Foto: ilustračné, Sobotnik.sk

Pridaj komentár