FIĽAKOVO: Začali sa trojdňové Palócke dni a Dni mesta

FIĽAKOVO – Viac ako 20 podujatí a skoro 50 programov počas troch dní. Taká je ponuka tohtoročných 27. Palóckych dní a Dní mesta Fiľakovo, ktoré sa konajú oddnes do nedele 13. augusta 2017.

Oslavy sa začali dnes popoludní na Námestí slobody hudobno-tanečným programom rómskych talentov s názvom Spoznajte nás! Zároveň bola v bábkovej sále Mestského kultúrneho strediska (MsKS) otvorená výstava Rómske rozprávky. Prvý deň série podujatí pokračuje v Mestskom vlastivednom múzeu vernisážou výstavy Prelamovaný palócky nábytok v slovenskej časti územia Palócov, odkiaľ bude ľudí sprevádzať hudobný sprievod naspäť na Námestie slobody. Tam sa o 18:00 uskutoční oficiálne otvorenie trojdňového podujatia.

Piatkový program ukončí Maduar

Jedným z hlavných piatkových podujatí bude multikultúrne predstavenie na spomínanom námestí, v rámci ktorého okrem domácich súborov vystúpi i mexický folklórny súbor Olinyolotl. „Na pódiu sa predstaví aj prešovská hudobná skupina Edith s repertoárom známych pesničiek upravených do smooth jazzu, blues či jazzrockového štýlu. Sprievodným programom prvého dňa je tanečný dom s kapelou Dobroda,“ informovala riaditeľka MsKS Andrea Illés Kósik. Piatkový deň ukončí na hradnom nádvorí o 21:00 koncert skupiny Maduar, na ktorom budú mať návštevníci možnosť vypočuť si hity ako Ramaya, La chita alebo Hafanana.

V sobotu čaká návštevníkov jarmok a hudobný program v parku

Súčasťou Dní mesta je i každoročný Fiľakovský jarmok, ktorý si tento rok našiel svoje miesto v mestskom parku. „Už hneď ráno bude na mestskom trhovisku pouličné divadlo a žongléri, ktorí budú lákať ľudí na Rodinné predpoludnie do parku. Ten je hlavným miestom sobotňajších podujatí. Medzi programami bude pouličné divadlo a divadlo pre detí, verklikár, ručne poháňaný kolotoč, bublinová show, drevené hračky, maľovanie na tvár, nafukovací hrad, kolotoč a rôzne iné atrakcie,“ konkretizovala Illés Kósik.

V popoludňajších hodinách bude park plný hudby, ktorá zaznie aj pred budovou gymnázia vďaka tanečnému orchestru z Rimavskej Soboty. „Po ich koncerte budú v parku vystupovať miestne kapely, a počas prestávok sa môžu diváci tešiť na predstavenie Divadla na vysokej nohe. Športoví nadšenci budú mať možnosť fandiť na priateľskom zápase miestnych a maďarských starých pánov na štadióne tunajšieho FTC, kým milovníci vína môžu v rámci sprievodného programu otvorených pivníc navštíviť Pivničný rad,“ konkretizovala riaditeľka MsKS.

V sobotu popoludní sú prichystané programy aj v Dome Matice slovenskej, kde záujemcov čaká súťaž vo varení halušiek, výstava a folklórny program. Hlavný večerný program bude opäť na hradnom nádvorí, kde na 20:00 speváčka Radics Gigi so svojou kapelou pripravuje koncert živej hudby.

Udelia Ceny mesta

Aj tohto roku sa uskutoční tradičné slávnostné zasadnutie mestského zastupiteľstva a odovzdávanie cien mesta. Cena mesta Fiľakovo bude tento rok udelená Ladislavovi Flachbartovi, vedúcemu Kolkárskeho oddielu FTC Fiľakovo, a folklórnym súborom Malá RakoncaRakonca. Okrem ceny mesta sa odovzdáva aj cena primátora, ktorú tento rok prevezmú bloger Ján Benčík, riaditeľ Strednej odbornej školy vo Fiľakove Attila Varga, dobrovoľný hasič, skaut a tradicionalista Zoltán Nagy a divadelný súbor Zsibongó.

V neďeľu príde Apostol

V nedeľu predpoludní popri slávnostnej slovenskej a maďarskej svätej omši bude aj tradičná slávnostná procesia. Medzi popoludňajšími programami je naplánovaná vernisáž fotografií v MsKS s názvom „Tak bolo… – Fiľakovo kedysi“ zo zbierky fotografií Zoltána Schnelczera. „Je to unikátne aj preto, lebo nám neukazujú iba minulosť niektorých hlavných lokalít Fiľakova, ale aj jeho skryté krásy,“ dodala Illés Kósik.

Milovníci humoru sa môžu tešiť na hudobno-zábavný program skupiny Irigy Hónaljmirigy v divadelnej sále MsKS. Nedeľa však bude patriť i futbalu – fiľakovskému družstvu môžu fanúšikovia fandiť na majstrovskom zápase III. ligy. Nedeľný deň a celé slávnosti zavŕši o 19:00 živý koncert známej maďarskej skupiny Apostol.

Takmer všetky programy organizované mestskými inštitúciami (MsKS, Hradné múzeum vo Fiľakove, Komunitné centrum) sú zadarmo. Samospráva zo štyroch platených programov ponúka na dva programy – ako pokračovanie iniciatívy z minulého roka – aj lístky zadarmo pre tých občanov, ktorí si plnia svoje povinnosti voči mestu. „Rodiny, ktoré sa nenachádzajú v zozname neplatičov, si môžu vyzdvihnúť jeden lístok na domácnosť na ľubovoľný piatkový alebo nedeľňajší večerný koncert,“ objasnila riaditeľka MsKS.

Podujatie je realizované s finančnou podporou Banskobystrického samosprávneho kraja, a Úradu vlády SR (Program Kultúra národnostných menšín 2017).

Zdroj: Andrea Illés Kósik, MsKS Fiľakovo   Foto: ilustračné, Sobotnik.sk

Pridaj komentár