V R. Sobote a Rožňave hospitalizovali pre horúčavy 21 ľudí

RIMAVSKÁ SOBOTA/ROŽŇAVA – Dokopy 21 pacientov hospitalizovali od začiatku tohto týždňa v dôsledku horúčav v nemocniciach Svet zdravia (SZ) v Rimavskej Sobote a Rožňave. Médiá o nich informoval hovorca siete SZ Tomáš Kráľ.

„Od pondelka nemocnica SZ Rimavská Sobota v dôsledku letných horúčav hospitalizovala zatiaľ 11 pacientov. Z toho dvaja boli vo vážnom dehydrovanom stave,“ konkretizoval hovorca.

Nemocnica SZ Rožňava podľa jeho slov v týchto tropických dňoch ošetrí v dôsledku dehydratácie približne päť pacientov denne. „Hospitalizovaných doteraz bolo desať pacientov,“ dodal Kráľ s tým, že   vo väčšine týchto prípadov išlo o starších ľudí, ktorým bola následne podaná podporná hydratačná infúzna liečba.

V súvislosti s aktuálnymi teplotami nemocnica verejnosti odporúča vyhýbať sa počas dňa priamemu slnečnému žiareniu a striktne dodržiavať pravidelný pitný režim. „V tomto prípade ide najlepšie o čistú pramenitú vodu,“ zakončil hovorca.

Horúčavy majú pokračovať aj počas nasledujúcich dní. Na štvrtok 3. augusta 2017 vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pre Gemer, Malohont i Novohrad výstrahu druhého stupňa, keďže teploty v týchto regiónoch majú dosiahnuť až 36 – 37 stupňov Celzia.

Ešte väčšiu páľavu predpovedajú meteorológovia na piatok 4. augusta. Na tento deň pre naše regióny vydali najvyššiu výstrahu 3. stupňa. Teploty sa môžu vyšplhať dokonca na 38 stupňov Celzia.

Zdroj: Tomáš Kráľ, SZ; SHMÚ   Foto: ilustračné, Pixabay.com

Pridaj komentár