R. SOBOTA: Na výstave Policajné symboly uvidia návštevníci aj staršiu uniformu tunajšej MsP

RIMAVSKÁ SOBOTA – Pôvodná uniforma Mestskej polície (MsP) Rimavská Sobota, ktorú jej príslušníci používali od roku 1999, je jedným z predmetov, ktoré uvidia návštevníci výstavy Policajné symboly zo sveta, ktorú dnes otvorili v Gemersko-malohontskom múzeu v Rimavskej Sobote. Sprístupnená bude do 31. októbra 2017.

Na výstave je prezentovaná zbierka maďarského zberateľa Lászla Szilasa z Ostrihomu, ktorý sa zbieraniu policajných rovnošiat, dôstojníckych čiapok, odznakov a symbolov venuje už vyše 25 rokov. „Zbierku tvorí 1 350 nášiviek na rukávy, 92 dôstojníckych čiapok, 48 rovnošiat, 265 odznakov a mnoho ďalších predmetov. Zbierka sa viaže k štátnej polícii, colnej správe, pohraničnej i obecnej polícii,“ uviedla historička GMM Anita Tóthová.

V Szilasovej zbierke sú zastúpené predmety nielen z Európy, ale aj z Ázie, Afriky, Ameriky a z takých exotických krajín ako sú Thajsko, Nepál, Mexiko, Peru, Alžírsko, Omán či ostrov Tuvalu v Tichom oceáne.

Zámerom zberateľa je založenie súkromného policajného múzea v Ostrihome. Na to, aby svoj sen mohol splniť, založil aj nadáciu, ktorej cieľom je vytvorenie a prevádzkovanie múzea, popularizácia poriadkových orgánov a napomáhanie bezpečnosti. Jeho zbierka je v súčasnosti pre verejnosť dostupná formou putovnej výstavy.

Uniforma rimavskosobotskej mestskej polície (MsP) však nie je súčasťou zbierky maďarského zberateľa, ale jedným z najnovších prírastkov GMM. Múzeu ju daroval bývalý mestský policajt. Pochádza z roku 1999 a na rukávoch má pôvodné nášivky, ktoré MsP používala do roku 2008. Vtedy boli tieto symboly novým zákonom tvarovo zjednotené pre všetky mestské polície na Slovensku.

Zdroj: Anita Tóthová, GMM, Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár