Na obnovu podhradia a dolného hradu získa Fiľakovo takmer 928 000 eur

FIĽAKOVO – Vďaka úspešnému projektu „Prezentácia kultúrneho dedičstva historického Novohradu presahujúceho hranice a dobu“ získa mesto Fiľakovo dotáciu 928 000 eur, ktorá pôjde na revitalizáciu podhradia Fiľakovského hradu a rekonštrukciu jeho dolného hradu. Mesto podalo projekt spolu s obcou Šiatorská Bukovinka, ako aj s maďarskými partnermi, mestom Bátonyterenye a riaditeľstvom Národného parku Bükk. Všetci spolu získajú viac ako 2,1 milióna eur.

Vo Fiľakove budú v rámci projektu zrekonštruované tri prístupové cesty pod hradom, vybuduje sa parkovisko pre turistické autobusy aj osobné autá. Pri parkovisku vzniknú nové verejné toalety, upraví sa terén a vysadí zeleň i trávnik.

„V projekte sa ráta aj s vybudovaním infobodu v dnes už nevyužívanej bašte, kde bude strážca parkoviska a jeden informačný terminál. Zmenami prejde aj samotný hrad, v ktorom vznikne nová umelecká vstupná brána a zastreší sa delová bašta pod Bebekovou vežou. Tá tiež dostane novú strešnú krytinu,“ dodala hovorkyňa mesta Klaudia Kovácsová.

V bašte vznikne priestor, kde si budú môcť návštevníci vyplniť čakanie na prehliadku, napríklad pútavou prezentáciou hradov historického Novohradu. „Rekonštrukcia čaká aj takzvaný vínny dom, v ktorom sa vytvorí prezentačný priestor pre remeslá,“ dodala hovorkyňa s tým, že budovať sa bude aj „archeopark” s informačnými tabuľami.

Predmetom spoločného projektu bude tiež zabezpečenie spoločnej IT aplikácie a mobilnej aplikácie, organizovanie workshopov a konferencií. Projekt „Prezentácia kultúrneho dedičstva historického Novohradu presahujúceho hranice a dobu“ bude prebiehať od 1. septembra 2017 do 31. augusta 2019.

Ostatní partneri projektu majú tiež rozsiahle plány.V Šiatorskej Bukovinke vďaka dotácii komplexne zrekonštruujú cestu k hradu Šomoška na hranici. Mesto Bátonyterenye zrekonštruuje obslužné budovy kaštieľa Gyurky-Solymosiovcov (dôstojnícke a služobné byty), ktoré využijú na reprezentáciu Palóckej kultúry.

Riaditeľstvo Národného parku Bükk plánuje v areáli hradu Baglyaskő v Salgótarjáne peniaze využiť na archeologické výskumy, ktorých výsledky odprezentuje v archeoparku. Plánuje tiež revitalizáciu areálu, napríklad vybudovaním detského ihriska, verejných toaliet a osadením náučných tabúľ.

Zdroj: Klaudia Kovácsová Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár