RIMAVSKÁ SOBOTA: Gemersko-malohontské múzeum predstaví to naj zo svojich zbierok

RIMAVSKÁ SOBOTA – Výstava ‚Naj…zo zbierok Gemersko – malohontského múzea‘ (GMM), ktorú otvoria vo štvrtok 14. septembra 2017 o 15:00, predstaví záujemcom najzaujímavejšie kúsky z depozitov tejto kultúrno-historickej inštitúcie. Podľa slov archeológa GMM a vedúceho jeho vedecko-výskumného oddelenia Alexandra Botoša je venovaná 135. výročia založenia múzea, ktorého história sa začala písať 3. septembra 1882.

Na pripravovanej výstave budú prezentované také zbierkové predmety, ktoré majú nadregionálny význam, respektíve sú svojou múzejnou hodnotou výnimočné a raritné do takej miery, že je ich možné označiť prívlastkom „naj“. „Návštevník si bude môcť prehliadnuť najťažší, najmenší či najstarší zbierkový predmet, najväčšiu, najmenšiu a najstaršiu hlinenú nádobu, ale aj najstarší zbierkový predmet zhotovený ľudskou rukou, prípadne najstaršiu textíliu, najznámejšiu westernovú pušku, najfarebnejšie taniere, najstaršie zaevidované zbierkové predmety, najväčší a najmenší obraz, najväčšiu, najmenšiu a najhrubšiu knihu a podobne,“ konkretizoval Botoš.

Na výstave bude verejnosti celkovo predstavených viac ako 60 zbierkových predmetov z odborov prírodné vedy, archeológia, história, etnológia, dejiny umenia a historický knižničný fond. Sprístupnená bude do 30. novembra 2017. Navštíviť ju môžete od pondelka do piatka v čase od 8:00 do 16:00, a v septembri aj počas víkendov od 9:00 do 17:00.

Zdroj: Alexander Botoš, GMM, Foto: ilustračné, Sobotnik.sk

Pridaj komentár