R. SOBOTA: Obnova Námestia M. Tompu finišuje, slávnostne ho odovzdajú pred jarmokom

RIMAVSKÁ SOBOTA – Obnova Námestia Mihálya Tompu v Rimavskej Sobote, s ktorou samospráva začala vlani, je pred ukončením. Zrekonštruované námestie plánujú slávnostne odovzdať do užívania vo štvrtok 28. septembra 2017, teda v deň 200. výročia narodenia M. Tompu. Podľa údajov z mestského úradu je na toto podujatie pozvaných 250 „mimorimavskosobotských“ hostí a majú byť medzi nimi aj niektorí ministri.

Medzi posledné práce pred ukončením rekonštrukcie patrí vybudovanie oporného múrika pri múzeu a oprava schodiska smerom k pamätníku padlým vojakom. Ešte predtým na námestí osadili nové lavičky, smetné koše a stĺpy verejného osvetlenia.

Najviditeľnejšou a najdôležitejšou časťou rekonštrukcie námestia bolo premiestnenie sochy básnika M. Tompu na jej pôvodné miesto v strede námestia, kde bola v roku 1902 odhalená. Pri tejto príležitosti bola socha podrobená i historickému výskumu a reštaurátorským prácam. Na novom mieste je ohradená nízkym kovaným plôtikom, ktorý bol zhotovený podľa historických fotografií.

Veľmi diskutovanou témou v súvislosti s rekonštrukciou bolo vypílenie väčšiny veľkých stromov na námestí, čo časť verejnosti prijala s nevôľou. Samospráva namiesto nich vysadila nové, nízke stromčeky a inú zeleň.

Otázny ostáva osud sochy druhého maďarského básnika, Sándora Petőfiho, ako aj umiestnenie tretej sochy. Tá mala znázorňovať ďalšieho významného básnika, Jánosa Aranyho. Hoci jej inštalovanie na námestí odsúhlasili mestskí poslanci, proti bol krajský pamiatkový ústav. Podľa jeho pôvodného rozhodnutia, voči ktorému sa mesto neodvolalo, má byť totiž námestie uvedené do historickej podoby zo začiatku 20, storočia. Teda iba s jedinou sochou M. Tompu, pričom socha S. Petőfiho má byť premiestnená na iné dôstojné miesto v rámci mesta.

Doterajší priebeh obnovy námestia si môžete pozrieť na fotografiách:

Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár