FIĽAKOVO: Budúci týždeň bude beseda s autorkou detských kníh i otvorenie výstavy obrazov

FIĽAKOVO – Čitateľská beseda s autorkou kníh pre deti a mládež Gabrielou Futovou a otvorenie výstavy maliara a reštaurátora Lászlóa Seresa. Tieto dve podujatia si pre svojich návštevníkov na budúci týždeň pripravilo Hradné múzeum vo Fiľakove (HMF).

Prvé podujatie, beseda so spisovateľkou G. Futovou, sa koná 20. októbra 2017 od 11:30 v Mestskej knižnici. „Autorka vyštudovala žurnalistiku, ale namiesto novinárstva sa už niekoľko rokov venuje modernej detskej literatúre. Odozvu na svoje diela dostáva takpovediac z prvej ruky. Pracuje totiž ako knihovníčka a metodička pre prácu s deťmi a mládežou v Knižnici P. O. Hviezdoslava v Prešove,“ priblížila Viktória Tittonová, riaditeľka HMF, pod ktoré patrí aj fiľakovská knižnica.

Svoju prvú knihu s názvom Naša mama je bosorka vydala G. Futová v roku 2000. „Odvtedy jej vyšlo niekoľko prozaických a rozprávkových diel. Jej príbehy zachytávajú reálne problémy súčasných detí, ktoré sa často prelínajú s dobrodružným svetom fantázie,“ dodala Tittonová s tým, že autorka počas besedy predstaví námety, hrdinov a zvečnené príbehy svojej doterajšej tvorby.

Druhým podujatím je autorská výstava maliara a reštaurátora Lászlóa Seresa. Tú otvoria takisto 20. októbra, o 16:30 v galérii Mestského vlastivedného múzea Fiľakovo.

„Fiľakovský rodák, ktorý v súčasnosti žije v Miškovci, študoval na vysokej škole výtvarnej v Budapešti. Následne sa v New Yorku venoval grafike a maľbe. Neskôr si založil reštaurátorské dielne, jednu v Indii a druhú v Japonsku, ktoré pravidelne navštevuje,“ objasnila riaditeľka HMF.

László Seres je predstaviteľom maďarského abstraktného expresionizmu šesťdesiatych a sedemdesiatych rokov. Po dlhoročnej prestávke sa v roku 2006 opäť vrátil k maľovaniu a tvorí dodnes. Výber diel z jeho tvorby, ktorá bola prezentovaná na výstavách v Miškovci, v Bombaji, v Dillí a v Budapešti, môžu záujemcovia vidieť v galérii Mestského vlastivedného múzea vo Fiľakove do 12. decembra 2017.

Zdroj: Viktória Tittonová, HMF, Foto: ilustračné, Sobotnik.sk

Pridaj komentár