FIĽAKOVO: V najbližších týždňoch začnú v meste opäť pôsobiť občianske hliadky

FIĽAKOVO – Do ulíc Fiľakova sa v najbližších týždňoch vrátia občianske hliadky. Stane sa tam vďaka programu Miestne občianske poriadkové služby (MOPS), v rámci ktorého bude v meste pôsobiť osem členov hliadky.

Podľa slov Ábela Ravasza, splnomocnenca vlády pre rómske komunity, projekt MOPS schválili v 148 samosprávach na Slovensku, čím na 36 mesiacov poskytnú zamestnanie pre viac ako 800 ľudí. Väčšina z nich patrí medzi marginalizované rómske komunity.

„Nepôjde o parapolíciu. Členovia hliadok budú môcť robiť rôzne pomocné služby v meste, napríklad pomáhať deťom dostať sa do školy, pri rôznych podujatiach a môžu tiež pomôcť pri drogovej prevencii,“ vyjadril sa Ravasz. Ako ďalej pokračoval, vyčlenených je dostatok financií na to, aby projekt MOPS fungoval minimálne do roku 2023. „Treba zabezpečiť, aby tam už tentokrát bola kontinuita,“ doplnil.

Fiľakovo bolo v minulosti jedným z prvých miest v regióne, v ktorých začali fungovať občianske hliadky. Prvé vyrazili do ulíc pred približne trinástimi rokmi. Spočiatku existovali ako občianske združenie a samospráva sa členov snažila zamestnať na čiastočné úväzky aj v rámci mesta.

„Keď prišla možnosť v roku 2014 podať veľký projekt, boli sme radi. Pomáhali nám riadiť premávku či strážiť poriadok pri väčších podujatiach a hliadkovali v meste, najmä cez víkendy. Kontrolovali aj bary, či mladiství nekonzumujú alkohol,“ priblížil primátor Attila Agócs.

Samospráva mala s rómskymi občianskymi hliadkami pozitívne skúsenosti, preto sa ich existenciu snažila udržať aj po skončení projektu. Pozitívne ich vnímali aj ľudia z minorít. „Poznajú sa, sú z jednej komunity, preto aj ich zásahy či napomenutia brali lepšie ako od členov mestskej polície. Niekoľko členov sme potom ponechali na čiastkové úväzky a financovali sme ich cez menšie granty a projekty úradu práce. To však nebolo dostatočné riešenie. Preto sme veľmi radi, že sa projekt MOPS podarilo dotiahnuť do úspešného konca,“ zakončil primátor.

Zdroj: Klaudia Kovácsová, hovorkyňa Fiľakova   Foto: ilustračné, Sobotnik.sk

Pridaj komentár