FIĽAKOVO: Začala sa rekonštrukcia Mestského kultúrneho strediska, mesto investuje milión eur

FIĽAKOVO – Mestské kultúrne stredisko (MSKS) vo Fiľakove, ktoré je jedným z najväčších kultúrnych domov v regióne, sa po desaťročiach dočkalo čiastočnej rekonštrukcie. Na prelome septembra a októbra sa začali prvé práce na zateplení strechy a výmene strešnej krytiny tejto polstoročnej budovy.

Riaditeľka MsKS Andrea Illés Kósik si podľa vlastných slov uvedomuje, že sa nepodarí zrekonštruovať celú budovu, investícia však odstráni aspoň ich najpálčivejšie problémy. „Veľmi sa tešíme, že zmenou prejde divadelná sála. V dnešnom stave je nevyhovujúca. Okrem zastaralej techniky sme mali problém aj s vykurovaním. Počas zimných mesiacov tam bolo teplo iba ak sme začali kúriť už noc pred podujatím. Spotrebovalo nám to obrovské množstvo energií,“ vysvetlila riaditeľka.

Podľa projektu by v sále mali vymeniť všetky sedadlá, kompletne celú javiskovú techniku spolu s osvetlením i ozvučením a vykurovací systém. Zo súčasných 28 okien v sále ostane polovica. „Bude to veľká zmena, ktorá pozitívne ovplyvní chod nášho strediska,“ dodala.

V celej budove by mali vymeniť osvetlenie i rozvody elektriny, zrekonštruujú sociálne zariadenia, väčšina stien dostane nové stierky a maľovku. Vďaka výmene okien, zatepleniu strechy a výmene vykurovacieho systému bude budova energeticky menej náročná. Čiastočnou rekonštrukciou prejde aj spoločenská miestnosť s kuchyňou. Sála by mala dostať modernejší dizajn, vymeniť a zväčšiť plánujú aj tanečný parket. Kuchyňa dostane nové zariadenie a sfunkčnia tiež chladiarenský box. „Veríme, že tento krok opäť naláka ľudí, aby si našu sálu častejšie prenajímali na podujatia ako sú plesy, svadby či rôzne oslavy,“ vyjadrila sa riaditeľka.

Počas prác bude stredisko fungovať v provizórnych podmienkach. Z budovy sa budú musieť na čas vysťahovať kancelárie všetkých prenajímateľov, komunitné centrum i záujmové krúžky. Tie budú dočasne fungovať v ostatných mestských budovách. Divadelné predstavenia a väčšie podujatia, ktoré si vyžadujú divadelné podmienky, sa konať nebudú. „Mrzí nás to, ale budeme to musieť vydržať. Dočasne budeme organizovať komorné predstavenia napríklad v koncertnej sále bývalej ZUŠ-ky. Rekonštrukcia sa ale nebude týkať našich väčších podujatí a festivalov, ktoré sa konajú na voľných priestranstvách mesta – na námestí, v parku alebo v hradnom areáli. Takmer všetky tradičné podujatia MsKS sa preto zrealizujú aj v roku 2018,“ doplnila Illés Kósik.

Práce na streche by mali byť hotové v najbližších týždňoch. S najväčšími prácami a teda aj s vysťahovaním podľa riaditeľky začnú najskôr vo februári budúceho roka. „Všetko bude závisieť od toho, kedy prebehne verejné obstarávanie,“ dodala s tým, že práce by mali byť hotové najskôr koncom roka 2018, prípadne počas roka 2019.

Pre veľkosť budovy MsKS by si komplexná rekonštrukcia vyžiadala viac ako dva milióny eur. Samospráva do nej počas najbližších mesiacov zainvestuje necelú polovicu, približne milión eur. Nákladnú obnovu bude financovať z troch rôznych zdrojov. Najväčšiu časť, 800 000 eur, uhradí z 1,4-miliónového úveru, ktorý si vezme od VÚB banky. Ďalších 150 000 eur je na tento účel alokovaných z akčného plánu rozvoja okresu. Tie samospráva zainvestuje do výmeny starých okien. Z Envirofondu získala 95 000 eur, z ktorých v uplynulých dňoch začali vymieňať strechu.

Zdroj: Klaudia Kovácsová, hovorkyňa Fiľakova    Foto: MsKS, autor Jozef Mikuš

Pridaj komentár