Krásna Hôrka bude zatvorená ešte roky, opravu zdrží nová architektonická štúdia

2 – Dominantou Krásnej Hôrky je stále žeriav

KRÁSNOHORSKÉ PODHRADIE – Ukončenie rekonštrukcie hradu Krásna Hôrka pri Rožňave a jeho sprístupnenie verejnosti je stále v nedohľadne. Ako dnes na tlačovej konferencii priamo na hrade informovalo vedenie Slovenského národného múzea (SNM), pôvodná architektonická štúdia obnovy hradu nebola v súlade s ich predstavami, preto vypovedali zmluvu s jej autorom. Novozriadený tím odborníkov zo SNM počas najbližšieho štvrťroka pripraví novú, začiatok rekonštrukčných prác to však posunie (v najlepšom prípade) niekde do roku 2019 či 2020.

Celý proces totiž pozostáva ešte z ďalších krokov. Štúdiu obnovy hradu musí schváliť Krajský pamiatkový úrad Košice, následne SNM vypracuje stavebný zámer a celý projekt predloží vláde SR. Tá ho musí odsúhlasiť, následne SNM potrebuje získať stavebné povolenie, potom prebehne verejné obstarávanie na dodávateľa, s ktorým je potrebné uzatvoriť zmluvu. Až potom sa môže začať s opravou hradu. Tá tiež zaberie nejaký čas a je dôvodný predpoklad, že potrvá minimálne dva-tri roky. Keď to zhrnieme, celkové obdobie zatvorenia Krásnej Hôrky, ktorá vyhorela 10. marca 2012, môže pokojne presiahnuť aj 10 či 11 rokov. A ani dlhšie časové obdobie nie je vôbec vylúčené.

5 – Za bránou sú dočasné drevené konštrukcie, ktoré čakajú na návrat robotníkov

Moderné múzeum, kam sa budú turisti vracať

Zámerom vedenia SNM je urobiť z Krásnej Hôrky múzeum 21. storočia, avšak za zachovania čo najväčšej autenticity. „Je to objekt, ktorý sa vo veľkej miere zachoval aj so svojimi zbierkami a práve preto je veľmi dôležité používanie autentických materiálov, ktoré sú mu vlastné. Napríklad aj toto nebolo dodržané zo strany pôvodného projektanta,“ vysvetlil riaditeľ Múzea Betliar Július Barczi, podľa ktorého bolo v architektonickej štúdii veľa skla, kovu či chrómovaných povrchov.

„Bolo by vhodnejšie používať pôvodné omietkové vrstvy, skôr využívať drevené trámové stropy a ľahké zábradlia. Tieto veci nám chýbali,“ doplnil Barczi. Napriek tomu však vedenie SNM nechce urobiť z Krásnej Hôrky nejaký mŕtvy skanzen, ale miesto, kam sa ľudia budú radi vracať. V rámci rekonštrukcie tak má pribudnúť napríklad i zázemie pre turistov.

8 – Nádvorie Krásnej Hôrky vyzerá na prvý pohľad prijateľne, dojem však kazia ošarpané omietky

Stavebné práce stoja, reštaurovanie pokračuje

Na Krásnej Hôrke to v súčasnosti vyzerá mŕtvo a tento dojem ešte viac zvýrazňuje nehybný žeriav. Podľa riaditeľa sa však činnosti na obnove hradu celkom nezastavili. „Aj keď na Krásnej Hôrke neprebiehajú veľké stavebné práce, stále prebieha reštaurovanie. Momentálne sa ukončila ďalšia etapa reštaurovania nástenných malieb v kaplnke. To znamená, že klenba, južná strana a časť severnej steny sú už zreštaurované a obnovilo sa aj zlátenie,“ priblížil riaditeľ s tým, že odstránili premaľby z 19. storočia a pod nimi objavili iluzívne architektonické maľby z obdobia 90. rokov 18. storočia.

Návrat prvého exponátu po vyhorení i rekordná návštevnosť Betliara a mauzólea

Potešujúcou správou je, že na Krásnu Hôrku sa po vyhorení konečne vrátil prvý exponát. „Je to unikátne barokové mortuárium grófa Pállfyho z 18. storočia, ktoré sa nachádza na južnej stene kaplnky,“ konkretizoval Barczi.

14 – Exteriér kaplnky na Krásnej Hôrke. Napravo sa nachádza mortuárium grófa Pállfyho, prvý exponát, ktorý na hrad vrátili po jeho vyhorení v roku 2012

Napriek dlhoročnému uzavretiu Krásnej Hôrky navštevuje okolie Rožňavy množstvo turistov. Kaštieľ v Betliari a mauzóleum Andrássyovcov v Krásnohorskom Podhradí totiž tento rok zatiaľ navštívilo 95 000 návštevníkov, čo je rekord. Múzeum tiež rozšírilo svoje depozitáre, reštauruje zbierkové predmety a pripravuje študijné výstavy, mapujúce jednotlivé obdobia dejín rodu Andrássy i hradu Krásna Hôrka.

Najbližšiu výstavu sprístupnia v kaštieli Betliar 23. novembra 2017. „Jej základ budú tvoriť opäť predmety z hradu Krásna Hôrka a venovaná bude kráľovnej Márii Terézii. Jej 300. výročie narodenia sme si pripomenuli v máji toho roku,“ dodávajú pracovníci Múzea Betliar.

Pozrite si i našu fotogalériu, ako to v súčasnosti na hrade vyzerá:

Zdroj: SNM, Múzem Betliar Foto a video: Sobotnik.sk

Pridaj komentár