V okrese Revúca sa vyskytli tri prípady žltačky typu A

REVÚCA – Tri nové prípady žltačky typu A (WHA) zaregistrovali epidemiológovia počas uplynulých dní v okrese Revúca. Informovala o nich Mária Tolnayová, hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.

„RÚVZ Revúca za svoj okres hlásil sérologicky potvrdené ochorenie anikterickej formy (bez ožltnutia) na VHA u 10-ročného chlapca z obce Hucín, z lokality s nízkym hygienickým štandardom. Chlapec bol hospitalizovaný na Infekčnom oddelení v B. Bystrici,“ uviedla Tolnayová.

V ohnisku nákazy bolo podľa nej rozhodnutím nariadené v rámci protiepidemických opatrení zabezpečiť lekársky dohľad a vykonať ohniskovú dezinfekciu, ako aj vakcináciu všetkých priamych kontaktov, vrátane kolektívnych zariadení (ZŠ a MŠ v Hucíne).

„V súvislosti s týmto potvrdeným prípadom o niekoľko dní nato hlásili epidemiológovia ďalšie dva potvrdené ochorenia z majoritnej populácie. U 54-ročnej ženy z obce Hucín a 28-ročnej zamestnanej ženy z obce Gemerský Sad, ktoré boli v kontakte s osobami z obce Hucín,“ doplnila Tolnayová s tým, že v rámci protiepidemických opatrení bolo rozhodnutím okresného hygienika nariadené zabezpečiť lekársky dohľad, ako aj vakcináciu všetkých priamych kontaktov v rodine aj zamestnaní.

Zdroj: Mária Tolnayová, RÚVZ, Foto: ilustračné, Pixabay.com

Pridaj komentár