FIĽAKOVO: Biskupická ulica zmení svoj vzhľad, staré gaštany ustúpia novej zeleni

FIĽAKOVO – Biskupická ulica vo Fiľakove zmení na jar budúceho roka svoju tvár. Mesto sa totiž rozhodlo pustiť do jej revitalizácie, v rámci ktorej sa ráta s výstavbou nových chodníkov, výmenou autobusovej zastávky i obnovou zelene. Namiesto starých a nebezpečných gaštanov plánujú vysadiť menšie okrasné stromy.

Staré gaštany nahradia štvormetrové stromy

Hoci staré gaštany na Biskupickej patria ku koloritu mesta, pri bytovkách bude musieť podľa vyjadrenia mesta dôjsť k ich výrubu. „Tieto stromy sú už veľmi poškodené a suché. Ohrozujú bezpečnosť ľudí aj nehnuteľností,“ vysvetlil Ivan Vanko, vedúceho oddelenia výstavby, životného prostredia a stratégie rozvoja mesta s tým, že i v tomto roku došlo k odlomeniu veľkého konára, ktorý spadol na priechod pre chodcov bezprostredne vedľa autobusovej zastávky. „Gaštany nahradí desať nových, približne štvormetrových stromov,“ doplnil.

Na verejnej schôdzi, ktorú mesto zvolalo na 21. novembra 2017, sa mali možnosť k výrubu i celkovému projektu vyjadriť majitelia bytov i prevádzok z dotknutej bytovky. „Teší nás, aký vzťah k nám má mesto, že nás o všetkom informujú a zaujíma ich náš názor, keďže je to pred našou bytovkou. Vítame plán vyrúbať staré gaštany, keďže v minulosti do nich už udrel aj blesk. Ľudia z vyšších poschodí boli nešťastní, že im tienili a bolo tam množstvo hmyzu. Projekt, ktorý nám odprezentovali, je pekný a na úrovni,“ povedal po schôdzi Štefan Kőműves, domový dôverník a zástupca majiteľov bytov.

„Z času na čas sa v živote mesta objavia veci, ktoré si myslíme, že treba prediskutovať s občanmi. Rozhodli sme sa, že sa do projektu nepustíme bez toho, aby sme sa neporadili s ľuďmi, ktorí tam bývajú alebo tam majú svoje prevádzky. Som veľmi rád, že naše plány sa ľuďom páčia a stretli sme sa s porozumením,“ dodal primátor Attila Agócs.

Nové chodníky i zastávka

V uvedenej časti Fiľakova začala samospráva v tomto roku s prestavbou chodníka medzi Billou a Lidlom. Práce sa však zastavili pri autobusovej zastávke pri bytovom dome na Biskupickej ulici. Pred ním bude potrebná komplexnejšia revitalizácia.

Podľa Vanka budú práce obsahovať výstavbu dvoch nových chodníkov na 120-metrovom úseku. Oba chodníky – na úrovni bytovky pred vchodmi a na úrovni cesty – budú zo zámkovej dlažby. Vzhľadom budú rovnaké ako doteraz vystavané úseky od Billy. Projekt ráta aj s riešením odvodnenia chodníkov, výstavbou schodov, ktoré ich budú spájať i bezbariérovým prístupom. Dve staré autobusové zastávky na oboch stranách cesty nahradia nové.

Zdroj: Klaudia Kovácsová, hovorkyňa Fiľakova

Pridaj komentár