KALONDA: Železničiari opravujú priecestie na jedinej ceste do obce, obchádzka vedie cez Maďarsko

KALONDA – Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) realizujú do 5. decembra 2017 komplexnú opravu železničného priecestia pri obci Kalonda v železničnom úseku Lučenec – štátna hranica s Maďarskom. Ako informovala hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková, spomínané priecestie je v čase prác denne od 8:00 do 16:00 úplne uzatvorené a cestné motorové vozidlá sú navádzané na obchádzkovú trasu. Pre cestujúcich železničnou dopravou je zabezpečená náhradná autobusová doprava.

Pre obyvateľov obce však rekonštrukcia priecestia znamená nezanedbateľné komplikácie, keďže obchádzková trasa vedie cez maďarský Ipolytarnóc, čo im značne predĺži cestovanie. „Vzhľadom na to, že priecestie sa nachádza v bezprostrednej blízkosti obce, pre tých občanov, ktorí nechcú využiť obchádzkovú trasu, je pred ním zriadené dočasné parkovisko, kde môžu parkovať so svojimi autami a do obce dôjsť pešo,“ odporúča hovorkyňa ŽSR. Autobusová doprava sa podľa jej slov tiež otáča pri tomto parkovisku a vracia sa späť.

„Práce na priecestí je nevyhnutné zrealizovať, sú však naplánované tak, aby vodičov nezaťažili v čase najväčšieho dopravného náporu, ktorý sa očakáva tesne pred vianočnými sviatkami. K plánu uzávierky priecestia sa vyjadrili všetky dotknuté subjekty (polícia, autobusová doprava, obec Kalonda, Slovenská správa ciest) a ich kladné vyjadrenia boli predložené na Okresný úrad Lučenec. Ten tiež zabezpečuje informovanosť záchranných zložiek o uzávierke cesty, aj o obchádzkovej trase,“ dodala Pavliková.

Výlukové práce podľa jej vyjadrenia zahŕňajú rekonštrukciu železničného prejazdu vrátane vytrhania koľají, vybagrovanie železničného zvršku aj spodku. Následne bude zrealizovaná stabilizácia a uloženie gumokovovej konštrukcie typu STRAIL. Ako doplnila, zhotoviteľ sa výlukové práce bude snažiť skončiť ešte skôr ako plánovaného 5. decembra.

Zdroj: Martina Pavliková, ŽSR, Foto: ilustračné, Sobotnik.sk

Pridaj komentár