R. SOBOTA: Štát chce na Sabovej vybudovať väznicu pre 832 odsúdených

RIMAVSKÁ SOBOTA – Nová väznica s kapacitou 832 odsúdených by mala podľa zámeru Ministerstva spravodlivosti (MS) SR vzniknúť v Sabovej, mestskej časti Rimavskej Soboty. O projekte výstavby väzenského zariadenia, ktorý MS SR predložilo na pripomienkovanie, informuje rezort na svojej webovej stránke.

Väznica by bola určená pre mužov, pričom odsúdení v tomto zariadení by boli v minimálnom, strednom i maximálnom stupni stráženia (vrátane doživotných trestov). Zachované by malo zostať súčasné otvorené oddelenie, ktoré na Sabovej funguje vyše 20 rokov. „Zároveň by malo byť vytvorených 298 funkčných miest príslušníkov a 42 funkčných miest zamestnancov,“ konkretizuje MS SR.

Dôvodom na umiestnenie väznice v R. Sobote sú podľa MS SR chýbajúce kapacity výkonu trestu v oblasti juhu stredného a východného Slovenska. Postavená by mala byť formou verejno-súkromného partnerstva (PPP).

Väznice sú plné

​O potrebe výstavby novej väznice sa podľa rezortu spravodlivosti hovorí s prestávkami 22 rokov. „Naplnenosť väzníc je kritická. V súlade s Programovým vyhlásením vlády aj schválenou Koncepciou väzenstva SR sme preto do pripomienkovania predložili návrh realizácie projektu výstavby väznice v Rimavskej Sobote,“ uvádza ministerstvo.

​Hlavné dôvody, pre ktoré je podľa rezortu nevyhnutné rozšíriť kapacitu pre výkon trestu, sú najmä dlhodobo nepriaznivý vývoj počtu väznených,kritická naplnenosť ústavov a nepriaznivý technický stav objektov.

„Aktuálne máme v ústavoch na výkon trestu a výkon väzby vyše 10 200 väznených. Vychádzajúc z historických dát, demografickej prognózy a ďalších ukazovateľov je predpoklad, že tento počet bude aj naďalej rásť a v ďalších desiatich rokoch presiahne hranicu 11 000,“ dodáva rezort spravodlivosti.

V zmysle predpokladaného časového harmonogramu projektu by v prípade schválenia návrhu mohlo byť v roku 2018 spustené verejné obstarávanie. Následne v roku 2019 by sa mohla začať výstavba a od 2. polovice roku 2021 aj prevádzkovanie ústavu.

Výstavbu väznice na Sabovej plánuje ministerstvo už od roku 1995. Istý čas sa uvažovalo o možnosti prestavať na väzenské zariadenie bývalú tabakovú továreň na Hostinského ulici. Z tohto zámeru však nakoniec vzišlo. V súčasnosti funguje na Sabovej otvorené oddelenie pre odsúdených s minimálnym stupňom stráženia s kapacitou 65 osôb.

Zdroj: MS SR, Foto: ilustračné, Pixabay.com

Pridaj komentár