RIMAVSKÁ PÍLA: Antikvár Ján Cíger prešiel po stopách Mateja Hrebendu pešo 160 kilometrov

jan-cigerRIMAVSKÁ PÍLA – Viac ako 160 kilometrov po stopách Mateja Hrebendu prešiel v uplynulých dňoch antikvár Ján Cíger z Martina, ktorý svoju cestu zavŕšil v Rimavskej Píle. Podľa vlastných slov chcel týmto spôsobom symbolicky spojiť dedinu Lipovec pri Martine, kde sa narodila Hrebendova matka, s miestom narodenia známeho národovca. Tým je práve R. Píla.

„Keď som si pozrel na mape tých 160 kilometrov, ktoré delia tieto dve dediny, povedal som si, že to nie je málo, ale je to realizovateľné,“ uviedol Cíger s tým, že ide o časť cesty, ktorou sa Hrebenda v roku 1826 vracal z návštevy svojho brata vo Viedni. „Šiel vtedy domov ‚vrchom‘, smerom cez Trenčín až k nám do Turca, kde navštívil rodinu svojej matky. Potom pokračoval presne touto trasou, ktorou som teraz prešiel aj ja,“ priblížil antikvár, ktorý považuje Mateja Hrebendu za svoj veľký vzor.

„Bol nevidomý a napriek tomuto obrovskému hendikepu sa dokázal vzoprieť osudu. Chodil medzi ľudí a šíril osvetu, šíril knižky. Myslím si, že v tom období to bolo pre tento národ veľmi dôležité,“ vyzdvihol jeho prínos Cíger. Dodal, že v antikvariáte má zavesený veľký Hrebendov obraz a viackrát preštudoval životopis tohto národovca. Aj svoju cestu absolvoval, podobne ako jeho vzor, s vozíčkom naloženým knihami a stretnutiami i rozhovormi s ľuďmi.

jan-ciger-roman-lebeda

Privítal ho aj viceprimátor Hnúšte

„Sme radi, že Ján Cíger zavítal aj do nášho regiónu. Ako zástupca združenia Horná Rimava som mu daroval niekoľko výtlačkov knihy V službách Mateja Hrebendu, aby ich rozdal ľuďom, ktorí mu na ceste pomáhali,“ uviedol v tejto súvislosti viceprimátor Hnúšte Roman Lebeda, ktorý sa s antikvárom stretol v Tisovci. Ako dodal, sú hrdí, že Matej Hrebenda prežil veľkú časť života práve v Hačave, ktorá je miestnou časťou Hnúšte.

Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár