FIĽAKOVO: Chodník na Mlynskej ulici ešte mesto nemôže vybudovať, vydláždi však zatiaľ Koháryho námestie pred kostolom

filakovo-filakovsky-hradFIĽAKOVO – Plánované vybudovanie približne 500-metrového chodníka na Mlynskej ulici vo Fiľakove, kde chýba už dlhé roky a ľudia musia chodiť po okraji frekventovanej cesty, mesto zatiaľ nemôže realizovať. Hoci fiľakovská samospráva začala tento problém riešiť už vo februári tohto roka, vybudovanie chodníka pozdržali podľa predstaviteľov mesta personálne zmeny na príslušnom odbore Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), ktoré zdržujú schvaľovací proces.

„Chceli sme, aby sa s budovaním chodníka začalo už v lete. Celý proces však odďaľujú priebežné personálne zmeny na príslušnom odbore BBSK. Ľudia, s ktorými sme o projekte rokovali, tam už nepracujú,“ vysvetlil primátor Attila Agócs.

Približne 700 metrov štvorcových pod plánovaným chodníkom patrí BBSK a mesto Fiľakovo ich potrebuje získať zriadením vecného bremena alebo odkúpením. „Kraj navrhol výmenu za pozemky v okolí gymnázia v zmysle znaleckého posudku. Za územie potrebné na vybudovanie chodníka by tak BBSK dostal pozemok v okolí gymnázia v rovnakej hodnote,“ priblížil primátor.

Najbližšie zasadnutie krajských poslancov sa uskutoční začiatkom októbra. „V prípade odsúhlasenia výmeny pozemkov by sme mohli pokračovať v schvaľovacom procese. Optimálny scenár je, že do konca roka by sme mohli mať povolenie na výstavbu,“ dodal Agócs.

Prostriedky presunú na obnovu námestia

Mesto na vybudovanie chodníka na Mlynskej ulici vyčlenilo okolo 39-tisíc eur. S realizáciou projektu sa však pre spomenuté okolnosti počíta až na budúci rok. „Približne 35-tisíc eur z tejto sumy preto použijeme na vydláždenie Koháryho námestia pred kostolom Nanebovzatia Panny Márie čadičovými kockami,“ informoval primátor s tým, že kostol sa nachádza v centre mesta a patrí medzi národné kultúrne pamiatky.

filakovo-koharyho-namestie

„Jeho okolie je neestetické. Časť námestia je vydláždená veľkými kockami a krížom prechádza asfaltový chodník, ktorý je v inej úrovni. Ďalšia časť námestia je len vysypaná štrkom a v nepriaznivom počasí sa tam tvoria mláky a blato,“ ozrejmil Agócs a podotkol, že do zelenej plochy sa bude zasahovať minimálne a kríky ani trávnaté územie spred kostola nezmiznú.

Samospráva v nasledujúcich dňoch vyhlási prieskum trhu. Pracovníci Verejnoprospešných služieb mesta Fiľakovo v priebehu nasledujúcich týždňov súčasný povrch rozoberú a upravia. Realizátor projektu by s dláždením mohol začať už začiatkom októbra. „Pôvodne sme chceli, aby námestie vydláždili pracovníci našich verejno-prospešných služieb. Ide však o väčšiu plochu, na ktorej sa musia zachovať určité podmienky a preto projekt zveríme do rúk odborníkov,“ zakončil primátor.

Zdroj: Jozef Mikuš, tlačový referent mesta Fiľakovo

Pridaj komentár