Mladý Lučenčan Marek Nagy získal prestížny Európsky pohár v biketriale

marek-nagy-na-ep-v-rakusku-biketrial-cyklistaLUČENEC – Deväťročný Lučenčan Marek Nagy z klubu NovoCK Trial zaznamenal obrovský úspech. Pred pár dňami sa mu podarilo zvíťaziť v prestížnom Európskom pohári v biketriale.

Európsky pohár v biketriale federácie BIU sa uskutočnil v dvoch kolách. To prvé sa odohralo v polovici mája v Anglicku. Pretekárov čakalo šesť sekcií, ktoré museli v priebehu 240 minút prejsť trikrát. Každá sekcia bola zložená z 30 až 50 metrov čisto prírodných prekážok.

Talentovaný Lučenčan si ako jediný zástupca Slovenska v kategórii poussin viedol výborne a z Anglicka odišiel ako víťaz. „V prvom kole nazbieral iba tri trestné body. V poradí druhý pretekár si na svoje konto pripísal až 38 trestných bodov. Marek si tak za svoj výkon vyslúžil potlesk rozhodcov, divákov i ostatných jazdcov,“ priblížil priebeh prvého kola Štefan Nagy, Marekov otec a tréner.

marek-nagy-na-ep-v-rakusku-2-biketrial-cyklista

Defekty dali zabrať psychike

Druhé kolo Európskeho pohára v biketriale sa uskutočnilo 3. septembra v rakúskom mestečku Retz v krásnej vinárskej oblasti. Jazdci museli za 280 minút zdolať dve kolá na siedmich sekciách plných prírodných prekážok. „Sekcie boli oveľa zradnejšie ako v Anglicku. Keďže sa pretekalo v kameňolome a viniciach, podložie bolo sypké a problémy narobili aj tŕne z agátového lesíka,“ ozrejmil Štefan Nagy.

marek-nagy-ako-celkovy-vitaz-ep-v-biketriale

Mareka však náročný terén nezaskočil a nazbieral 15 trestných bodov. Druhý v poradí ich získal 24. „Rakúske kolo bolo trochu náročnejšie ako anglické. Pre tŕne sme museli riešiť aj defekt a také problémy dajú zabrať najmä psychike,“ skonštatoval malý jazdec, ktorého celkové víťazstvo príjemne prekvapilo. „Do Rakúska som išiel ‚nabudený‘. Po výhre v prvom kole som mal titul na dosah ruky. Zisk Európskeho pohára je zatiaľ mojím najväčším úspechom,“ doplnil biketrialista.

marek-nagy-druhy-sprava-na-ms-v-biketriale

Úspech aj na majstrovstvách sveta

Marek, ktorý sa biketrialu venuje vyše troch rokov, tak v oboch kolách v kategórii poussin porazil 15 jazdcov z viacerých štátov Európy a do Lučenca priniesol vzácne ocenenie. Okrem toho sa mu začiatkom augusta podarilo uspieť aj na Majstrovstvách sveta v biketriale v susednom Česku. „Na majstrovstvách sveta, ktorý trvali týždeň, sa nám podarilo naplniť cieľ – dostať sa do svetovej desiatky. Marek sa umiestnil na ôsmej priečke. Oba úspechy sú výsledkom vyše trojročnej prípravy. V súčasnosti sa už sústredíme na budúcoročné Svetové hry mládeže federácie UCI, kde sa chceme kvalifikovať a následne sa umiestniť v prvej desiatke,“ zakončil tréner Štefan Nagy.

Autor: Daniela Tršková Foto: archív NovoCK Trial Lučenec

Pridaj komentár