RUŽOVÁ OSADA: Nová cesta už pár týždňov slúži vodičom, na nadchod však peniaze nezostali…

krizovatka-cesta-policiaRUŽOVÁ OSADA – Nový úsek cesty v dĺžke viac ako 1,5 kilometra, ktorý nahradil pôvodnú ostrú zákrutu pri Ružovej Osade na hlavnom cestnom ťahu I/50 medzi Lučencom a Rimavskou Sobotou, už niekoľko týždňov môžu využívať motoristi. Nová komunikácia je rozhodne po všetkých stránkach lepšia a odpadla nutnosť spomaľovať na 60 a neskôr v najkritickejšom úseku až na 40 km/h za hodinu. Bez obmedzenia sa však úplne nezaobišiel ani nový úsek.

cesta-priechod-pre-chodcov

Môže za to priechod pre chodcov neďaleko autobusovej zastávky, pre ktorý je na niekoľko stometrovom úseku rýchlosť vozidiel znížená na 70 km/h. Pochopiteľne, bezpečnosť chodcov si toto obmedzenie zaslúži, aj keď sa dá polemizovať, či nebolo vhodnejšie priechod umiestniť na prehľadnejšie miesto. Hlavne v smere od R. Soboty je totiž pre vodičov ťažšie viditeľný (napriek tomu, že jeho vodorovnému ani zvislému značeniu niet čo vyčítať) a nechceme si ani predstaviť, že by nejaký šofér na ňom chodca prehliadol…

Ideálnym riešením by bolo bývalo vybudovať namiesto priechodu nadchod, ktorý by zabezpečil maximálnu bezpečnosť chodcov a zároveň cestu bez obmedzení pre vodičov. Samozrejme, cenu tejto dopravnej stavby (ktorá stála zhruba 5,5 milióna eur) by to trochu zvýšilo.

ruzova-osada-cesta-letecky-pohlad

Možno nabudúce…

Niekto by v tejto súvislosti mohol namietať, či by budovanie nadchodu pri malej osade bolo hodné dodatočnej investície. Keď však zoberieme do úvahy doterajšie slimačie tempo výstavby rýchlostnej komunikácie R2, veľmi neisté termíny budovania jej ďalších úsekov smerom od Kriváňa, či dokonca vyhlásenia istých politikov o posunutí výstavby uvedenej spojnice do obdobia rokov 2030-2040, tak akékoľvek zrýchlenie jazdy na súčasnej ceste je vítané. Bohužiaľ v tomto prípade sa musíme uspokojiť len s novým úsekom cesty a veriť, že pri budúcich dopravných stavbách sa na nadchod nezabudne.

Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár