LUČENEC: V okrese je najviac chorých na chrípku i respiračné ochorenia v rámci celého kraja

lucenec-kubinyiho-namestieLUČENEC – Najviac chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO) i chrípku a jej podobné ochorenia (CHPO) v rámci Banskobystrického samosprávneho kraja evidovali lekári počas 41. kalendárneho týždňa v okrese Lučenec. Informoval o tom Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.

Z celkového počtu 4763 chorých na ARO ich v Lučeneckom okrese bolo až 751. Nasledovali okresy Banská Bystrica (630), Brezno (437), Žarnovica (436) a Revúca s 418 pacientmi. Aj v prípade CHPO je na čele chorobnosti Lučenec, nasledovaný ďalším okresom z našej oblasti, Revúcou. Vysoký počet chrípkových ochorení je však i v Poltári, Žarnovici a Žiari nad Hronom.

„Z hľadiska veku ochorenia na ARO aj CHPO najviac postihujú vekovú skupinu ekonomicky aktívneho obyvateľstva, žiakov základných škôl a najmenšie deti od 0 do 5 rokov. Naopak najnižšia chorobnosť na tieto typy ochorení je v súčasnosti medzi seniormi,“ konkretizovala hovorkyňa RÚVZ Mária Tolnayová.

Epidemiológovia opätovne upriamujú pozornosť občanov – hlavne tých, ktorí trpia srdcovo-cievnymi ochoreniami, diabetom, onkologickými a chronickými pľúcnymi chorobami, ale aj tehotné ženy, že ešte stále je vhodný čas dať sa zaočkovať proti chrípke. „Celá táto skupina pacientov má očkovanie na plnú úhradu zdravotnými poisťovňami,“ dodala Tolnayová.

Zdroj: Mária Tolnayová, RÚVZ, Foto: ilustračné, Sobotnik.sk

Pridaj komentár