LUČENEC: Výstava v múzeu predstavuje život a tvorbu maliara Františka Gyurkovitsa

novohradske-muzeum-a-galeriaLUČENEC – Život a tvorbu Františka Gyurkovitsa predstaví návštevníkom Novohradského múzea a galérie (NMG) aktuálna výstava Maliar Lučenca, ktorá je sprístupnená do 4. decembra 2016. Podľa slov kurátorky výstavy Andrey Németh Bozó sa život tohto umelca neoddeliteľne spája s mestom i jeho okolím.

„Zámerom výstavy je nielen spoznať maliarovu umeleckú dráhu, ale priblížiť aj jeho osobnosť v kontexte rodinných vzťahov a historicko-spoločenských pomerov doby. Okrem vystavených diel – olejomalieb, akvarelov, pastelov a náčrtových kresieb či štúdií – prostredníctvom fotografií a dokumentov predstavíme aj momenty a súvislosti z jeho života,“ priblížila Németh Bozó. Ako dodala, najobľúbenejšími motívmi Gyurkovitsa boli žánrové obrazy, figurálne kompozície, portréty, krajiny a veduty, ktoré diváka zavedú do starých zákutí Lučenca, parku, trhov a jarmokov – ruchu života obyvateľov mesta a jeho okolia.

František Gyurkovits (1876-1968) sa narodil v Budapešti, prevažnú časť svojho života však prežil v Lučenci. V roku 1913, keď sa natrvalo usadil v tejto metropole Novohradu, mal už za sebou roky štúdia v Budapešti, Paríži a na Mníchovskej akadémii. V období Rakúsko – uhorskej monarchie bol uznávaným a vyhľadávaným umelcom, neskôr, v mladom československom štáte sa ako príslušník národnostnej menšiny stal maliarom tvoriacim na periférii umeleckého života.

frantisek-gyurkovits
„Až v druhej polovici 20. storočia, v jeho pokročilom veku, sa začala integrácia jeho tvorby do celoštátneho kultúrneho kontextu Slovenska, no jeho život a dielo doteraz neboli komplexne spracované,“ dodala kurátorka.

Prezentované diela umelca pochádzajú zo zbierok NMG, Stredoslovenskej galérie v Banskej Bystrici, Stredoslovenského múzea v Banskej Bystrici, Katolíckej fary v Lučenci a od súkromných majiteľov. Fotografie, dokumenty a osobné predmety z autorovej pozostalosti poskytli rodinní príslušníci umelca.

Zdroj: Andrea Németh Bozó, NMG, Ilustračné foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár