MALOHONT: Október bude plný podujatí, nechýbajú súťaže, koncerty, divadelné predstavenia či rezbárske sympózium

malohont-logoMALOHONT – Súťaže vo varení jedál, rezbárske sympózium, koncerty, divadelné predstavenia, ale tiež výstava drobných zvierat či ukončenie pastierskej sezóny s fakľovým sprievodom bačov a valachov. Všetky tieto akcie čakajú na obyvateľov a návštevníkov regiónu Malohont počas mesiaca október. Sobotnik.sk o nich informovala Miroslava Vargová, manažérka Miestnej akčnej skupiny (MAS) Malohont.

Tradičné jedlá, remeslá a zvyky

Od pondelka do piatku (03. – 07.10.) vznikajú na Vyšnom Skálniku pri rybníku pod rukami rezbárov ďalšie drevené sochy, ktoré budú neskôr osadené na náučnom chodníku Po stopách Maginhradu. V piatok 7. októbra o 15:00 vyvrcholí toto Rezbárske sympózium výstavou zhotovených diel.

drevena-socha-naucny-chodnik-maginhrad-2 drevena-socha-naucny-chodnik-maginhrad

Ďalšie podujatie je určené milovníkom dobrých jedál. Po súťaži vo varení kapustnice, ktorá sa konala 1. októbra v Hnúšti za účasti 16 súťažných družstiev, si prídu na svoje aj v Kokave nad Rimavicou, kde sa 8. októbra uskutoční Regionálny gurmánsky deň.

Záver októbra vo Veľkých Teriakovciach bude už tradične patriť symbolickému ukončeniu pastierskej sezóny pod názvom Slovenské mitrovanie. „Okrem ukážok prác na salaši, kultúrneho programu a súťaže vo varení bude súčasťou programu aj slávnostný sprievod ovčiarov z Gemera-Malohontu a Podpoľania. Večerná atmosféra odpočtu salašníckej sezóny, umocnená fakľami, signálnymi nástrojmi, gajdami a trombitami, ale aj ľudovými hudbami či vinšmi, vyvrcholí vyúčtovaním s majiteľmi oviec a tancovačkou, ktorej súčasťou bude aj škola tanca,“ priblížila Vargová. Počas dňa čakajú na návštevníkov aj viaceré sprievodné aktivity ako jarmok, výstava v mlyne, drevené atrakcie pre deti a nebude chýbať ani dobré jedlo.

Jedinečné koncerty

Súčasťou 36. ročníka Hudobnej jesene v Rimavskej Sobote je i koncert bratov Babjakovcov. „Operní speváci Martin a Ján vystúpia v Katolíckom kostole sv. Jána Krstiteľa v stredu 5. októbra, kde ich bude na klavíri sprevádzať Daniel Buranovský. Na koncerte odznejú známe skladby z operiet, muzikálové melódie, ale tiež náboženské a ľudové skladby,“ avizovala manažérka MAS Malohont.

Pop operu, ktorá spája populárnu hudbu a operný spev, si budú záujemcovia môcť vypočuť v jedinečnom podaní zoskupenia La Gioia v sobotu 15. októbra v Kultúrnom dome v Hnúšti. „Svojím repertoárom, ktorý tvoria nielen skladby svetovej hudobnej scény, ale najmä pozoruhodné úpravy známych slovenských a českých hitov, sa postarajú o nevšedný hudobný zážitok,“ dodala Vargová.

la-gioia

O deň neskôr, 16. októbra sa v Kokave nad Rimavicou o to isté pokúsia Kandráčovci s ľudovými piesňami vo svojráznom etno podaní a s nezameniteľným sprievodným slovom.

Módna prehliadka

Tri dni (13. – 15.10.) plné módnych trendov, inšpiratívneho umenia a užitočných informácií – to sú Teatro Fashion Days v Rimavskej Sobote. Najväčším lákadlom má byť módna prehliadka, na ktorej vystúpia v netradičných úlohách modelov Zuzka Mikulcová a futbalisti miestneho MŠK. „Rovnako zaujímavá bude aj kolekcia mladej úspešnej výtvarníčky Henriety Kurčíkovej, ktorej hlavným motívom je čepiec. Na móle sa objavia zvučné značky, ktoré nájdete už i v regionálnych predajniach,“ konkretizovala manažérka s tým, že súčasťou programu sú aj vizážistické kurzy, diskusie o móde či tanečná šou.

Výstavy

Výstava Pohľad do minulosti krajčírstva, ktorej vernisáž sa koná 4. októbra v priestoroch Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote, predstaví dejiny tohto remesla v meste v období od vzniku krajčírskeho cechu na prelome 16. a 17. storočia až do polovice 20. storočia. Návštevníci si budú môcť výstavu pozrieť až do 30. novembra 2016.

pohlad-do-minulosti-krajcirstva

Z iného, ale rovnako zaujímavé súdka, je vernisáž výstavy artefaktov z 31. ročníka letného tábora umenia Letavy, ktorá sa koná v sobotu 8. októbra v Galérii Ganevia v Rimavskej Sobote.

V dňoch 15. a 16. októbra sa v obci Čerenčany uskutoční už 20. ročník oblastnej a 31. ročník miestnej výstavy drobných zvierat, na ktorej si návštevníci budú môcť pozrieť či nakúpiť čistokrvné chovné zvieratá ako hydinu, králiky, holuby a iné drobné zvieratá.

Divadelné predstavenia

Do Rimavskej Soboty zavíta aj divadelná komédia Mafiánske historky, a to v utorok 11. októbra. Na javisku Domu kultúry divákov zabaví skvelá herecká štvorica: Peter Batthyány, Peter Sklár, Martin Vanek a Igor Adamec.

mafianske-historky

Pri príležitosti 200. výročia narodenia a 160. výročia úmrtia Ľudovíta Štúra sa uskutoční v Revúcej tematický divadelný festival Slovenské kortyny 2016. „Festival sa začína v sobotu 1. októbra otvorením výstavy Jar Slovenského národa, ktorá je zameraná na život a dielo Ľudovíta Štúra. V stredu 19. októbra pokračuje divadelnou situačnou komédiou Národný cintorín v podaní Slovenského komorného divadla v Martine, pričom významnú zložku predstavenia bude tvoriť autorská hudba Daniela Heribana, Mareka Geišberga a Róberta Mankoveckého,“ povedala Vargová. Nasledujúci deň (20.10.) ponúkne festival dramatickú kompozíciu Hlas k rodákom.

Výročie zubačky Tisovec – Pohronská Polhora

Od vzniku výnimočnej ozubnicovej železničnej trate medzi Tisovcom a Pohronskou Polhorou ubehlo už 120 rokov, čo si môžete pripomenúť spolu s organizátormi počas oslavy tohto výročia v sobotu 22. októbra. „Parný vlak sa počas uvedeného dňa vydá na cestu z Pohronskej Polhory, zastaví sa v stanici Zbojská a odtiaľ bude pokračovať až do Tisovca. Tu bude pre návštevníkov pripravený kultúrny program a výstava historických železničných vozidiel, ako aj možnosť navštíviť múzeum ozubnicovej železnice,“ prezradila manažérka MAS Malohont.

zubacka-rusen-parny-vlak

Ďalšie podujatia pripravované v tomto roku v regióne Malohont a jeho okolí, ako aj kontakty na organizátorov nájdete v Kalendári podujatí na web stránke turistického sprievodcu regiónom Malohont: www.regionmalohont.sk.

Zdroj: Miroslava Vargová, MAS Malohont,  Ilustračný obrázok: malohont.sk

Pridaj komentár