Banskobystrický kraj

RIMAVSKÁ SOBOTA: Svet zdravia chce nemocničný pavilón B dostavať najneskôr do štyroch rokov

RIMAVSKÁ SOBOTA – Nedokončený nemocničný pavilón B v rimavskosobotskej nemocnici by mal verejnosti začať slúžiť najneskôr o štyri roky. Vyplýva to zo stanoviska, ktoré médiám poskytol hovorca siete Svet zdravia (SZ) Tomáš Kráľ v reakcii na odsúhlasený predaj pavilónov B v Rimavskej Sobote a Žiari nad Hronom. O predaji rozhodli banskobystrickí krajskí poslanci a následne ho podpisom potvrdil aj predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Marian Kotleba.

„Ako sme už verejne deklarovali, je v našom prirodzenom záujme sprístupniť nové nemocničné časti našim pacientom v čo najskoršom čase. Konkrétnejší časový harmonogram predstavíme verejnosti až po dokončení projektovej prípravy. Termín ukončenia výstavby do štyroch rokov od podpisu zmluvy však považujeme za maximálny,“ uviedol Kráľ.

Po dostavbe nemocničných pavilónov B by malo dôjsť ku skoncentrovanie čo najviac medicínskych výkonov na jedno miesto. „Keďže v obidvoch mestách sa existujúce pavilóny A nachádzajú hneď vedľa nedostavaných častí, po ich dokončení sa výrazne skrátia vzdialenosti medzi jednotlivými oddeleniami. To predstavuje obrovskú výhodu pre pacientov, ako aj personál,“ vyzdvihol hovorca, podľa ktorého je vysoko pravdepodobné, že z kapacitných dôvodov obidve nemocnice budú mať záujem využívať aj ďalšie existujúce budovy, nachádzajúce sa v ich areáloch.

„Aj keď je dnes o tom predčasné hovoriť, perspektívna možnosť ich využitia môže byť najmä v oblasti poskytovania chronickej zdravotnej starostlivosti. Všetky strategické zmeny vo využívaní prenajatého majetku BBSK podliehajú spoločnému schváleniu.  Dúfame, že v tomto smere budeme schopní vzájomne dobre kooperovať ku prospechu celej verejnosti,“ dodal.

Polovica financií za predaj bude preinvestovaná v nemocniciach

 

O predaji pavilónov, ktoré v súčasnosti ešte vlastní Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK), rozhodli na svojom ostatnom októbrovom zasadnutí jeho poslanci. Nedokončený nemocničný pavilón B v areáli rimavskosobotskej nemocnice by mal získať jej prevádzkovateľ, sieť Svet zdravia (SZ), za sumu 725.000 eur. Rovnakú čiastku zaplatí aj za ďalší pavilón v nemocnici v Žiari nad Hronom. Podľa uznesenia poslancov polovicu prostriedkov, ktoré kraj získa odpredajom pavilónov, má do konca roka 2017 preinvestovať v príslušných nemocniciach.

Predaj pavilónov sa naťahoval už niekoľko mesiacov. Prvé uznesenie poslancov zo začiatku júna 2016 Kotleba nepodpísal, pretože ceny 573.000 eur za pavilón v R. Sobote a 464.000 eur za pavilón v Žiari nad Hronom považoval na nízke. Počas leta boli téme predaja pavilónov venované i dve mimoriadne zasadnutia poslancov BBSK, k rozhodnutiu o opredaji však nedošlo. V súčasnosti by už však nič nemalo brániť podpisu kúpno-predajnej zmluvy.

Po rekonštrukcii pavilónu B v Rimavskej Sobote a jeho uvedení do prevádzky ráta SZ s ukončením prevádzky tzv. chirurgického pavilónu. Nová budova by mala byť využívaná na nasledovné účely:

  • Nový urgentný príjem s oddelením multiodborovej intenzívnej starostlivosti (OMIS) a s rádiologickým oddelením v tesnej blízkosti;
  • 3 nové operačné sály;
  • nové priestory na chirurgický a neurologicko-internistický klaster;
  • nové priestory na ambulancie a na jednodňovú zdravotnú starostlivosť;
  • nové priestory na rehabilitačné oddelenie;
  • flexibilný koncept plávajúcich lôžok na oddeleniach;
  • vysoký štandard izieb s vlastnými sociálnymi zariadeniami. Počet lôžok na izbe by sa mal znížiť na 2 až maximálne 3;
  • zväčšenie kapacity chronických lôžok;
Zdroj: Tomáš Kráľ, SZ, vucbb.sk, zastupiteľstvo BBSK Foto: Sobotnik.sk
Sobotnik.sk

View Comments

    Recent Posts

    GEMERSKÁ POLOMA: Cesta na Levoču je už zrekonštruovaná

    Košický samosprávny kraj (KSK) zrekonštruoval takmer 19 kilometrov cesty II/533 na 52-kilometrovej trase Gemerská Poloma…

    19 hodín ago

    TORNAĽA: Legendárne plážové kúpalisko vstalo z prachu. Navštívili ho desaťtisíce ľudí

    Viac ako 33 000 ľudí navštívilo počas letnej sezóny zrekonštruované prírodné plážové kúpalisko Morské oko…

    3 dni ago

    Ander z Košíc začal svoju 60-ročnú kariéru na Gemeri. Odtiaľto má aj manželku

    GEMER – Neuveriteľných 60 rokov pôsobí na scéne populárny ľudový zabávač a komik Ján Pisančin,…

    5 dní ago

    JELŠAVA: Obrovská baňa je už sprístupnená turistom (VIDEO)

    Magnezitová baňa v Jelšave doteraz slúžila len na ťažbu, po novom však časť jej spletitého…

    6 dní ago

    RIMAVSKÁ SOBOTA: Nemocnica funguje už 140 rokov

    Nemocnica v Rimavskej Sobote sa o pacientov stará už 140 rokov. Jej výstavba sa začala v…

    7 dní ago

    O Rimavskú Sobotu sa zaujímajú dvaja čínski investori. Winkelmann by mal spustiť výrobu v júli

    Dvaja čínski investori zvažujú možnosť zriadiť v Rimavskej Sobote svoje výrobné prevádzky. Celý článok O…

    1 týždeň ago