Rimavskosobotská pôrodnica je najväčšia v kraji, počtom narodených detí prevyšuje aj Rooseveltovu nemocnicu

nemocnica-rimavska-sobota-pavilon-bRIMAVSKÁ SOBOTA – Prvenstvo v počte narodených detí v Banskobystrickom samosprávnom kraji nedrží Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta v B. Bystrici, ani Nemocnica Zvolen v druhom najväčšom meste kraja, ale rimavskosobotská Všeobecná nemocnica Svet zdravia. Túto, pre niektorých možno prekvapujúcu štatistiku, spomenul vo svojej informatívnej správe o zabezpečení zdravotnej starostlivosti v nemocnici jej riaditeľ Ivan Mokrý na ostatnom zasadnutí rimavskosobotských mestských poslancov.

„V minulom roku sa u nás narodilo 1199 bábätiek. Tento rok je predpoklad, že bude demograficky ešte silnejší, pretože už pred dvomi týždňami sme presiahli tisícku pôrodov,“ konkretizoval riaditeľ. Ani takýto vysoký počet detí však podľa jeho slov ešte úplne nenaplnil kapacitu pôrodnice.

„Počet pôrodov chceme ešte zvýšiť a spustili sme preto reklamnú kampaň s billboardmi. Chceme rodiť nielen rodičky z Rimavskej Soboty, ale aj Lučenčanov a obyvateľov okolitých miest. Chceme sa pre nich stať atraktívnou pôrodnicou“ dodal Mokrý, podľa ktorého sú na to pripravení a vybavení priestorovo, technicky aj personálne.

„V našej pôrodnici sa realizuje takzvaná príprava pôrodného plánu. Čiže mamičky majú možnosť napríklad rozhodnúť sa, ako bude ich pôrod vyzerať, akou technikou sa bude rodiť,“ vysvetlil riaditeľ s tým, že k dispozícii majú aj kurz psychofyzickej prípravy, čo je súbor cvičení a psychologickej prípravy na samotný pôrod.

Nemocnica v Rimavskej Sobote má aktuálne približne 580 zamestnancov a je jedným z najväčších zamestnávateľov v okrese. Pracuje v nej 80 lekárov, 234 sestier a zdravotných asistentiek, ako aj 15 administratívnych zamestnancov. Zvyšok zamestnancov patrí do kategórie ostatný zdravotný personál a obslužný personál.

Zdroj: Ivan Mokrý, Informatívna správa o zabezpečení zdravotnej starostlivosti vo Všeobecnej nemocnici v Rimavskej Sobote

Pridaj komentár