Krajskí poslanci odsúhlasili predaj nemocničného pavilónu v R. Sobote, Svet zdravia verí, že predseda BBSK predaj podpíše

nemocnica-rimavska-sobota-pavilon-bRIMAVSKÁ SOBOTA – Nedokončený nemocničný pavilón B v areáli rimavskosobotskej nemocnice by mal získať jej prevádzkovateľ, sieť Svet zdravia (SZ), za sumu 725.000 eur. Rovnakú čiastku zaplatí aj za ďalší pavilón v nemocnici v Žiari nad Hronom.

O predaji pavilónov, ktoré v súčasnosti vlastní Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK), rozhodli na svojom ostatnom októbrovom zasadnutí jeho poslanci. Podľa ich uznesenia polovicu prostriedkov, ktoré kraj získa odpredajom pavilónov, má do konca roka 2017 preinvestovať v príslušných nemocniciach. Rozhodnutie však ešte musí podpísať predseda BBSK Marian Kotleba.

„SZ toto rozhodnutie poslancov víta a verí, že ho svojim podpisom potvrdí aj predseda. Súčasne potvrdzujeme svoj zámer do dostavby oboch pavilónov preinvestovať 13 miliónov eur a v čo najkratšom čase sprístupniť nové časti nemocníc pacientom oboch regiónov,“ uvádza sa v stanovisku SZ, ktoré médiám poskytol jeho hovorca Tomáš Kráľ. Ako sa vo vyhlásení dodáva, keďže SZ od začiatku pristupuje k tomuto investičnému zámeru s najlepším úmyslom, dodatočne schválené podmienky zastupiteľstva by nemali brániť dosiahnutiu konečnej dohody.

Pavilóny predávajú od júna

Predaj oboch pavilónov sa naťahuje už niekoľko mesiacov. Prvé uznesenie poslancov zo začiatku júna 2016 Kotleba nepodpísal, pretože ceny 573.000 eur za pavilón v R. Sobote a 464.000 eur za pavilón v Žiari nad Hronom považoval na nízke. Počas leta boli téme predaja pavilónov venované i dve mimoriadne zasadnutia poslancov BBSK, k rozhodnutiu o predaji však nedošlo.

Po rekonštrukcii pavilónu B v Rimavskej Sobote a jeho uvedení do prevádzky ráta SZ s ukončením prevádzky tzv. chirurgického pavilónu. Nová budova by mala byť využívaná na nasledovné účely:

  • Nový urgentný príjem s oddelením multiodborovej intenzívnej starostlivosti (OMIS) a s rádiologickým oddelením v tesnej blízkosti
  • 3 nové operačné sály
  • nové priestory na chirurgický a neurologicko-internistický klaster
  • nové priestory na ambulancie a na jednodňovú zdravotnú starostlivosť
  • nové priestory na rehabilitačné oddelenie
  • flexibilný koncept plávajúcich lôžok na oddeleniach
  • vysoký štandard izieb s vlastnými sociálnymi zariadeniami. Počet lôžok na izbe by sa mal znížiť na 2 až maximálne 3
  • zväčšenie kapacity chronických lôžok

Zdroj: Tomáš Kráľ, SZ, vucbb.sk, zastupiteľstvo BBSK  Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár