RIMAVSKÁ SOBOTA: Predmetom mesiaca november je v múzeu elektrický fén na vlasy

RIMAVSKÁ SOBOTA – Dámsku ‘stylingovú‘ pomôcku z osemdesiatych rokov, socialistický elektrický fén na vlasy, bude počas mesiaca november vystavovať Gemersko-malohontské múzeum (GMM) v Rimavskej Sobote. Vystavovaný fén má výrobné číslo VAN B 522-A, pochádza z roku 1982 a vyrobila ho firma Zlatník Ostrava. Do zbierok múzea sa dostal v roku 2007.

„Samotný fén, teda motor sušiča, je uložený do plastovej skrinky žltobielej farby. Tá stojí na štyroch nôžkach, vo vrchnej časti s bielym hranatým držadlom. Nachádzajú sa na nej dva spínače, jeden na zapnutie a vypnutie prístroja, druhý na nastavenie intenzity sušenia,“ priblížila historička GMM Anita Tóthová. Súčasťou fénu je hadica, ktorá je upevnená k vzorkovanej čiapke na hlavu.

Používanie sušiča bolo podľa historičky jednoduché a praktické. „Žena, potom ako si umyla vlasy, pomocou kovových alebo plastových nátačiek si ich natočila. Následne k fénu patriacu čiapku nasadila na hlavu a zapla prístroj, ktorý jej vlasy osušil. Doba sušenia mohla byť rôzna (cca 15 – 30 minút), v závislosti od hrúbky a hustoty vlasov a od želaného výsledného efektu,“ načrtla.

Po vypnutí fénu mohla žena svoje vlasy ‘vyslobodiť‘ a vybrať z nich natáčky. Výsledkom boli krásne, vlnité vlasy s pekným objemom. „Tento typ fénu fungoval podobne ako dnešné kadernícke sušiace helmy, s tým rozdielom, že žena nepotrebovala ísť do kaderníctva a úkon mohla vykonať sama doma,“ vysvetlila Tóthová.

Predmet mesiaca, ako aj expozície GMM, môžete vidieť každý pracovný deň (pondelok – piatok) od 8:00 do 16:00. Ďalšie informácie nájdete na www.gmmuzeum.sk.

Zdroj: Anita Tóthová, GMM

Pridaj komentár