RIMAVSKÁ SOBOTA: Výstava v múzeu odhalí život hraboša severského panónskeho

gemersko-malohontske-muzeumRIMAVSKÁ SOBOTA – Tajný život vzácneho hraboša severského panónskeho a jeho životné prostredie odhalí návštevníkom Gemersko-malohontského múzea (GMM) v Rimavskej Sobote aktuálna výstava, ktorá je sprístupnená až do 30. novembra 2016. Pripravilo ju Bratislavské regionálne ochranárske združenie (BROZ).

„Základnými témami tejto interaktívnej výstavy sú život hraboša severského v mokradiach Podunajska, ekologické vzťahy v mokradiach, zmeny krajinnej štruktúry počas historických období, ale aj dôležitosť ochrany prirodzených biotopov tohto živočícha prostredníctvom opätovného zavedenia tradičných spôsobov hospodárenia do oblasti Podunajskej nížiny,“ priblížila biologička GMM Monika Gálffyová.

zivot-hrabosa

Ústrednou časťou výstavy je sústava panelov, znázorňujúcich prirodzený biotop hraboša – trstinové a ostricové porasty, ktoré vytvárajú model jeho nory v nadživotnej veľkosti. „Vo vnútri tejto ‘nory‘ nazrú návštevníci prostredníctvom multimediálnej plochy do skrytého života tohto nenápadného cicavca,“ dodala biologička s tým, že výstava im tiež umožní nazrieť do hrabošej nory, vyskúšať si, ako vidia korisť dravé vtáky, pomocou čuchu nájsť koniec pachovej stopy, ale aj vyskúšať si určovanie drobných cicavcov vo vývržkoch sov a mnoho ďalších aktivít. „Hravou formou im priblížia tohto vzácneho živočícha a jeho životné prostredie,“ zakončila.

Zdroj: Monika Gálffyová, GGM, BROZ

Pridaj komentár