ROŽŇAVA: Prehliadka Retrofilm priblíži výber z tvorby filmového klubu Gemerfilm

roznava-namestie-banikovROŽŇAVA – Výber krátkych dokumentov, reportáží, hraných a animovaných filmov z archívu filmového klubu Gemerfilm uvidia návštevníci podujatia Retrofilm, ktoré sa koná dnes (20. 10.) od 19:00 v kine Apollo v Rožňave. Ako Sobotnik.sk informovala Anežka Kleinová z Gemerského osvetového strediska (GOS), premietanie bude pripomienkou 40. výročia vzniku tohto filmového klubu.

„Z bohatého archívu sú však do programu zaradené aj staršie zdigitalizované snímky zo 60-tych rokov, odkedy v regióne pôsobili filmári-jednotlivci. Nebudú chýbať fotografie a materiály pripomínajúce toto obdobie, ale retro atmosféru podčiarknu i originálne filmové plagáty zo 70-tych a 80-tych rokov, pochádzajúce zo súkromnej zbierky filmového fanúšika, Rožňavčana Petra Benediktyho. Vystavené budú do 4. novembra 2016,“ priblížila Kleinová.

retrofilm

Amatérsky filmový klub Gemerfilm založili rožňavskí filmoví nadšenci v septembri 1976 pri Okresnom osvetovom stredisku v Rožňave. „Počas jeho existencie sa v klube vystriedalo niekoľko generácií úspešných filmárov, ktorí nakrútili množstvo hodnotných dokumentov a reportáží z regionálneho diania, ako aj hrané a animované snímky, mnohokrát ocenené na súťažiach a festivaloch celoštátnej a medzinárodnej úrovne,“ uviedla Kleinová, podľa ktorej bol Gemerfilm vždy nositeľom technického pokroku v oblasti filmu, následne videa a neskôr aj digitálnych médií v regióne. „Nechýbal ani pri začiatkoch vysielania mestskej káblovej televízie v Rožňave v 90-tych rokoch,“ dodala na záver.

Zdroj: Anežka Kleinová, GOS   Foto: ilustračné, Sobotnik.sk

Pridaj komentár