ROŽŇAVA: Vlachovská zavíjänka priblížila tradičné svadobné zvyky

vlachovska-zavijanka-2-folklor-krojeROŽŇAVA – Svadobnú zavíjankovú atmosféru si vychutnali priaznivci ďalšieho z radu folklórnych stretnutí pod názvom „U nás taká obyčaj…“, ktoré sa konalo v stredu 19. októbra v Gemerskom osvetovom stredisku (GOS) v Rožňave. Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

„Folklórna skupina Stromíš z Vlachova vstúpila so svojím programom do Domu tradičnej kultúry Gemera, ako do príbytku svadobnej rodiny. Mladú nevestu uviedla do ženského stavu a potom ju odovzdala ženíchovi,“ priblížila Dana Lacková z GOS. Dodala, že prítomní hostia prípitkom a zjedením obradného zavíjankového koláča spečatili zrod nového manželstva a mladý pár tak prijali do dedinského spoločenstva.

„Hostia, vlastne prítomné ženy, sa zapojili k folkloristom do sviečkového tanca, čím podporili pravú svadobnú atmosféru. Na záver si všetci spoločne zaspievali tak, ako keď odchádzajú svadobčania zo skutočnej svadby,“ načrtla Lacková s tým, že sychravosť jesenného večera zmenili zavíjankové piesne, tance a „rečňovanie“ na príjemný kultúrny zážitok, z ktorého mali radosť diváci, folkloristi i organizátori.

vlachovska-zavijanka-1-folklor-kroje-svadba

Zavíjanka odjakživa patrila k vrcholom svadobnej hostiny. V minulosti bola spojená s rôznymi obradnými zvykmi a úkonmi, ktoré mladomanželom zabezpečovali lásku, vernosť, bohatstvo a najmä veľa potomkov. Aj v súčasnosti svadobná polnoc symbolizuje nielen zrod nového dňa, ale aj zrod novej životnej cesty svadobného páru.

Zdroj: Dana Lacková, GOS

Pridaj komentár