VEĽKÉ TERIAKOVCE: Súčasťou podujatia Slovenské mitrovanie bude i fakľový sprievod

fakle-folklor-mitrovanieVEĽKÉ TERIAKOVCE – Prezentácia zvykov spojených s ukončením pastierskej sezóny, ukážky prác na salaši, jarmok, výstava, ale aj tance a hudba pastierskej valaskej kultúry či fakľový sprievod bačov a valachov. Ti všetko čaká na návštevníkov podujatia Slovenské mitrovanie 2016, ktoré sa koná v sobotu 22. októbra v obci Veľké Teriakovce pri Rimavskej Sobote.

Dejiskom podujatia bude už tradične Salaš pod Maginhradom, ktorý otvorí svoje brány pre širokú verejnosť o 11:00. „Deň sa začne ukážkami prác na salaši, ako napríklad pasenie oviec s ovčiarskymi psami, strihanie oviec, výroba syrov, odváranie žinčice či spracovanie ovčej vlny. Pri Humne bude prebiehať súťaž vo varení baraních špecialít, kde budú prezentované rôzne spôsoby spracovania baranieho mäsa,“ informovala manažérka Miestnej akčnej skupiny (MAS) Malohont Miroslava Vargová s tým, že do súťaže sa môžu prihlásiť 5-členné tímy priateľov, rodín či organizácií a firiem.

„Atmosféru úvodnej časti programu obohatia hudbou, spevom aj tancom účinkujúci na pódiu pri Pastierni – folklórna skupina (FS) Revúška z Revúčky, FS Spod Kohúta z Muránskej Zdychavy, FS Hájiček z Chrenovca, Detský folklórny súbor (DFS) Zrkadielko z Hnúšte, DFS Radosť z Banskej Bystrice, heligonkári z Muráňa a ďalší,“ doplnila Stanislava Zvarová, metodička pre folklór Gemersko-malohontského osvetového strediska (GMOS) v Rimavskej Sobote.

salas-pod-maginhradom-folklor-slovenske-mitrovanie

K ovčiarstvu sa viaže aj viacero remesiel, ktoré budú zastúpené na jarmoku najmä formou ukážok. Rady remeselníkov rozšíria aj tento rok ďalší výrobcovia z regiónu a okolia s medom, medovinou, trdelníkmi či syrmi. Okrem toho sú pre návštevníkov podujatia pripravené aj ďalšie sprievodné aktivity, ako výstava oviec či drevených atrakcií pre deti v areáli salaša.

Súčasťou mitrovania bude i výstava a seminár

V teriakovskom mlyne bude zároveň od 09:30 prebiehať výstava Jelšavské zvonce, ktorú bude sprevádzať riaditeľka Mestského múzea Jelšava Tatiana Strelková. Súčasťou výstavy bude aj prezentácia filmu o zvonkárovi Jaroslavovi Bastyurovi Tradičné zvonkárstvo na Gemeri. „Okrem toho sa v mlyne uskutoční i seminár na tému Špecifiká terénneho výskumu folklóru s lektorkou Hanou Hlôškovou z Katedry etnológie a muzeológie Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave,“ povedala Vargová.

Od 14:30 zaplní areál salaša hudba, tanec a spev v podaní folklórnych kolektívov i sólistov – FS Podpoľanec z Detvy, FS Kokavan z Kokavy nad Rimavicou, FS Hájiček z Chrenovca, fujaristi Trio z Kotošky – Murinovci a Pavel Bielčik z Kokavy nad Rimavicou.

ludovy-jarmok-remeselnici-slovenske-mitrovanie

„Už spomínaný sprievod bačov a valachov, odštartuje o 17:00 a za svetla faklí sa presunie od salaša k Humnu, kde prebehne vyúčtovanie s majiteľom oviec. Po ňom bude nasledovať tancovačka pri ľudovej hudbe Bratov Briakovcov a škola tanca, počas ktorej sa návštevníci naučia tanečné prvky a motívy z Podpoľania ako tanierový, váľaný či cifrovanie,“ avizovala manažérka MAS Malohont s tým, že novinkou tohto ročníka je zlosovanie vstupeniek, ktoré prebehne po 16:00 po vyhodnotení súťaže vo varení baraních špecialít.

V podobnej atmosfére kedysi prebiehalo aj skutočné mitrovanie, ktoré sa viaže k 26. októbru, na sviatok svätého Demetera alebo Mitra. „Bolo nazývané tiež valaskými hodmi, keď sa bačovia a valasi vracali zo salašov do dedín vo sviatočných šatách a v kostole obetovali syry a oštiepky. Potom nasledovalo vyúčtovanie s majiteľmi oviec a spoločná hostina, ktorej neodmysliteľnou súčasťou bola hudba, tanec a spev,“ priblížil Ivan Murín, jeden z odborných garantov podujatia.

slovenske-mitrovanie-2016-program

Organizátormi akcie Slovenské mitrovanie sú MAS Malohont, GMOS a Salaš pod Maginhradom Veľké Teriakovce. Z verejných zdrojov ho podporil Fond na podporu umenia a Banskobystrický samosprávny kraj. Podujatie sa koná za každého počasia.

Zdroj: Miroslava Vargová, MAS Malohont

Pridaj komentár