FIĽAKOVO: Samospráva plánuje vybudovať nové kryté trhovisko

filakovoFIĽAKOVO – Výstavbu nového trhoviska na Trhovej ulici a v budove bývalej Základnej umeleckej školy (ZUŠ) plánuje spustiť v nasledujúcich mesiacoch samospráva Fiľakova. Ako v tejto súvislosti uviedol primátor mesta Attila Agócs, po presťahovaní ZUŠ im zostali prázdne priestory, ktoré sa rozhodli využiť štyrmi spôsobmi.

„V jednej časti budovy sídli mestská polícia a ďalšie priestory sa využívajú ako malá koncertná sála. V tretej časti sa vytvorí denný stacionár a zvyšok sa postupne zmení na nové trhovisko,“ priblížil primátor.

Murovaná budova a kryté trhovisko

Nové trhovisko bude podľa jeho slov pozostávať z dvoch častí. Pozdĺž Trhovej ulice sa vybuduje murovaná budova. V nej bude sídliť päť obchodov, aj s ponukou regionálnych poľnohospodárskych produktov. V rámci tejto stavby sa vybudujú dva vchody do dvora s krytým trhoviskom.

trhovisko-filakovo
Súčasné trhovisko vo Fiľakove

„Pôvodne sme chceli priestory za koncertnou sálou zachovať. V nich by však muselo sídliť viac obchodov s bežnou prevádzkou a vo dvore by ostalo miesto len približne pre 20 predajcov. Ich počet sa však v súčasnosti pohybuje od 35 do 40. Priestory za koncertnou sálou sme sa teda rozhodli čiastočne zbúrať z kapacitných dôvodov a aj pre narušenú statiku a nevyhovujúci stav,“ vysvetlil Agócs.

Vo dvore tak vznikne veľký prístrešok z drevenej konštrukcie s priestorom pre približne 36 predajcov. Dvor bude prechodný, čím sa prepojí Trhová ulica s Koháryho námestím. K dispozícii budú aj toalety. Vzhľad trhoviska sa bude podľa primátorovho vyjadrenia niesť v duchu malomestského priemyselného štýlu.

Železné stánky z ulice zmiznú, vzniknú parkovacie miesta

Trhy sa vo Fiľakove sú každú stredu a sobotu a podľa Agócsa by táto tradícia mala ostať zachovaná. Kryté trhovisko by sa podľa jeho slov mohlo využívať aj na organizovanie vianočných trhov a podobných akcií.

„Dôležité je, že z Trhovej ulice zmiznú nevkusné železné stánky, ktoré v centre mesta kazia dojem. V budúcnosti by sa na ich mieste mali vytvoriť parkovacie miesta, čím by sa odbremenilo parkovisko pred mestským úradom,“ avizoval primátor s tým, že ide o dlhodobé plány, ktoré sa môžu zrealizovať až v budúcom volebnom období.

trhovisko-trznica-filakovo
Tieto stánky budú po výstavbe nového trhoviska minulosťou

Prvá fáza by mohla odštartovať na jar roku 2017

Projekt je podľa neho v súčasnosti vo fáze ukončovania projektovej dokumentácie a prípravy rozpočtu. Konečná suma by sa mala pohybovať vo výške okolo 350 000 až 400 000 eur, hoci zatiaľ ide len o hrubý odhad. Približne stotisíc eur z tejto sumy by mal zabezpečiť regionálny príspevok v rámci nedávno schváleného akčného plánu, na ktorý už samospráva podala žiadosť. Zvyšné výdavky pokryjú zdroje mesta.

„Peniaze z vlastného rozpočtu použijeme na dvakrát v rokoch 2017 a 2018, aby sme naraz nezaťažili mestský rozpočet. Ak všetko pôjde podľa plánu, prvá fáza by sa mala spustiť na jar roku 2017. Hotové trhovisko by sme chceli sprístupniť v lete roku 2018,“ uzavrel primátor.

Zdroj: Jozef Mikuš, tlačový referent mesta Fiľakovo

Pridaj komentár