GEMER/MALOHONT: V decembri na nás čaká štedrá nádielka podujatí

malohont-logoGEMER/MALOHONT – Posledný mesiac roka je v regióne Gemer-Malohont plný podujatí. Hlavne s tými vianočnými sa roztrhlo vrece a nechýbajú medzi nimi napríklad stretnutia s Mikulášom, vianočné burzy, „blšáky“ či ochutnávky, ale ani tvorivé dielne, koledníci a vinšovníci, či koncerty a divadlá. Sobotnik.sk o nich informovala manažérka Miestnej akčnej skupiny (MAS) Malohont Miroslava Vargová.

Stretnutia s Mikulášom

Do Kokavy nad Rimavicou v okrese Poltár zavíta v piatok 2. decembra hudobná dvojica Smejko a Tanculienka, ktorá spolu s deťmi privíta Mikuláša, anjela i čerta. Hneď nasledujúci deň, v sobotu 3. decembra sa Mikuláš presúva, aby potešil deti vo Veľkých Teriakovciach v okrese R. Sobota. V pondelok 5. decembra navštívi Klenovec a Rimavské Brezovo a o deň neskôr bude v Ožďanoch (všetko okres R. Sobota).

O čosi netradičnejšie privítajú Mikuláša v Hnúšti. Konkrétne červeným kamiónom so Santa Clausom, ktorý rozžiari námestie vo štvrtok 8. decembra. „Na malých i veľkých čaká bohatý program plný hier a zábavy, ktorého súčasťou bude aj predaj vianočných suvenírov,“ povedala na margo podujatia Vargová s tým, že výťažok z neho bude venovaný na podporu aktivít miestneho centra voľného času.

coca-coca-kamion

Tradičné čaro Vianoc

Rokmi overené podujatie Vôňa Vianoc, ktoré sa koná už tento piatok (piatok 02. 12.), prinesie do Drienčan v okrese R. Sobota ducha sviatkov prostredníctvom kultúrneho programu Vianoce v Gemeri-Malohonte. „Nebude chýbať ani starostova kapustnica a tradičné súťaže, do ktorých sa môže s vianočným pečivom, domácou klobásou či domácou pálenkou zapojiť každý,“ avizovala manažérka MAS.

vona-vianoc-2016

Naopak, Vianoce vo veľkoteriakovskom mlyne budú tradične medové. „V sobotu 10. decembra čakajú na vás tvorivé dielne, ochutnávky, ukážky a predaj produktov s vôňou a chuťou medu – med priamo od včelára, sviečky zo včelieho vosku, medovníčky, opekance s makom a medom, oblátky s medom i mydlá s medom,“ priblížila Vargová. Okrem toho sú však pripravené aj koledy, vinše a punč.

medove-vianoce-2016

Predvianočný program v Klenovci pod názvom Pokoj ľuďom dobrej vôle predstaví v nedeľu 11. decembra vianočné zvykoslovie z regiónu Gemer-Malohont. Súčasťou programu bude aj predajná výstava obrazov insitného výtvarného umenia z Kovačice.

Vo štvrtok 15. decembra je v Hnúšti na programe tanečné divadlo Z rozprávky do rozprávky v podaní žiakov tanečného odboru Základnej umeleckej školy a na druhý deň (piatok 16. 12.) vyskladajú program Čarovných Vianoc folklórne a divadelné súbory mesta Hnúšťa.

Koledy, vinše a betlehemskú hru budete môcť zažiť v piatok 16. decembra aj na nezvyčajnom mieste, ktorým je dvor u Šarkanov vo Vrbovciach (okr. R. Sobota). Pri vrbovskom betleheme vzdajú účinkujúci úctu životu a dielu zosnulého rodáka, ľudového rezbára Dušana Šarkana,“ uviedla manažérka.

Na druhý deň (nedeľa 18.12.) sa v Kokave nad Rimavicou v kultúrnom programe Od Ondreja do Troch kráľov predstavia okrem žiakov základnej školy aj betlehemci a vinšovníci. „Program je spojený s predajnou výstavkou medového pečiva. Kokavčania si na tento rok pripravili aj živý Betlehem, ktorý môžete vidieť v nedeľu 25. decembra o 14:00 na námestí,“ dodala.

zivy-betlehem

Vianočné burzy, trhy, tvorivé dielne a ochutnávky

Na jednom mieste sústredené všetko, čo zaženie predsviatočný stres a navodí pravú  predvianočnú atmosféru. Taká bude Vianočná burza nápadov a lásky, ktorá sa po úspešnom prvom ročníku uskutoční opäť v rimavskosobotskom  Dome kultúry v piatok 9. decembra.

„Na podujatí  sa budú prezentovať šikovní ľudia, ktorí ponúknu rôzne ručne vyrobené veci, vianočné ozdoby, dekorácie, prírodné mydielka, šperky, rezbárske výrobky, domáce dobroty, perníky či prírodné produkty z oblasti včelárstva a pod. Priebeh akcie spríjemní kultúrny program domácich kolektívov, folklórnych súborov, speváckych zborov, divadelníkov i tanečníkov,“ načrtla Vargová.

Vianočnou atmosférou bude žiť aj „blšák“ v reštaurácii Kocka v Hnúšti, kde sa v sobotu 10. decembra rozloží niekoľko desiatok miestnych výrobcov, ktorí rovnako ponúknu svoje vlastnoručne robené šperky, mydlá, vianočné dekorácie a najrôznejšie výrobky vhodné ako originálne vianočné darčeky. Nebudú chýbať ani vianočné koláčiky či klenovská maková štrúdľa a tradičná kotlíková kapustnica či horúci grog. V tento deň sa tradičné Vianočné trhy konajú aj v obci Teplý Vrch, okres R. Sobota.

Predvianočný jarmok ručne robených výrobkov z nášho regiónu pod názvom Veselý krašún môžete navštíviť v utorok až štvrtok 13. – 15. decembra aj v budove Mestského úradu v Revúcej.

Predvianočné koncerty, divadlá a výstavy

Niekoľkonásobná držiteľka Zlatého slávika Lucie Bílá oslavuje svoje jubileum vianočnými koncertmi po Slovensku a jeden z nich odohrá aj v Rimavskej Sobote. Nenechajte si ujsť nezabudnuteľnú show s orchestrom a speváckym zborom Petra Maláska v sobotu 3. decembra v divadelnej sále Domu kultúry.

Medzitým sa v nedeľu 4. decembra rozozvučí v rímskokatolíckom kostole v Hnúšti Slovenské sláčikové kvarteto, ktoré prednesie skladby od Bacha, Barbera a Dvořáka a v Revúcej zaznejú v sobotu 10. decembra piesne Katky Koščovej s kapelou.

Z iného súdka bude vernisáž výstavy Vojna v Tichomorí, ktorá sa uskutoční vo štvrtok 8. decembra v Gemersko-malohontskom múzeu v Rimavskej Sobote. Výstava predstaví unikátne fotografie z amerických vojenských archívov, dokumentujúcich vojnu v Tichomorí počas druhej svetovej vojny, ktoré si budú môcť návštevníci pozrieť až do 17. februára 2017.

vojna-v-tichomori

Uprostred mesiaca (streda 14.12.) je v Revúcej pripravené divadelné predstavenie Chlieb s maslom s hviezdnym hereckým obsadením. „Geniálnu súčasnú komédiu o prepletených vzťahoch medzi mužmi a ženami ich života vystrieda v pondelok 19. decembra premiéra divadelnej hry Čakanie na Godota v podaní ochotníckeho divadelného súboru Rev,“ doplnila Vargová.

V Rimavskej Bani (okr. R. Sobota) bude v priestoroch obecného úradu sprístupnená výstava vianočných ozdôb spojená s ich predajom. Koná sa v piatok a sobotu 16. a 17. decembra, kedy sa zároveň v neďalekom kultúrnom dome uskutoční Predvianočný koncert v podaní vokálneho zoskupenia Mystic Choir. To bude pár hodín predtým hosťom koncertu v Kokave nad Rimavicou, kde vystúpi spolu s domácimi spevokolmi.

Zabíjačka na salaši Zbojská

Skutočný gastronomický zážitok ponúka Zabíjačka na zbojníckom dvore Salaš Zbojská, na ktorom sa už túto sobotu 3. decembra zíde 14 súťažných družstiev, ktoré  budú počas celého dňa pripravovať tradičné zabíjačkové špeciality. Deň plný vôní, chutí a predvianočnej nálady bude od rána až do večera dopĺňať ľudová muzika a deti poteší aj Mikuláš.

Z každého rožka troška

Pre tých, ktorí dávajú prednosť aktívnemu tráveniu adventu, je určený zimný stolnotenisový turnaj v Rimavskej Bani alebo futbalový turnaj dospelých v Hnúšti, v ktorom si zmeria sily 8 družstiev. Obe podujatia sa konajú v sobotu 10. decembra.

Obrovskú zábavu, pestrý program plný hudby, tanca, jedla, súťaží a dobrej nálady avizujú aj organizátori súťaže Vianočná kapustnica, ktorú ukončí slávnostný ohňostroj. Počas celého dňa (piatok 16. 12.) zaplnia námestie v Rimavskej Sobote súťažné družstvá z rôznych častí regiónu a ponúknu tú najlepšiu kapustnicu v meste.

vianocna-kapustnica-rimavska-sobota-2016

Blížiaci sa koniec roka vo štvrtok 29. decembra  humorom okorení tradičná Silvestrovská estráda v Klenovci. Priamo na Silvestra (sobota 31. 12.) privítajú nový rok vo viacerých obciach a mestách regiónu ohňostrojom, tanečnými zábavami alebo stretnutím pri čaji a varenom vínku.

Ďalšie podujatia pripravované v tomto roku v regióne Malohont a jeho okolí, ako aj kontakty na organizátorov, nájdete v Kalendári podujatí na web stránke turistického sprievodcu regiónom Malohont: www.regionmalohont.sk.

Zdroj: Miroslava Vargová, MAS Malohont

Pridaj komentár