Na ceste 532, alebo 50 odtieňov sivej na gemerský spôsob

cesta-532ŠIVETICE – Na Gemeri, v Malohonte a Novohrade nie je o zlé cesty núdza. Keby sa však konala nejaká súťaž o najviac „poplátaný“ úsek, tak naším tajným favoritom by bola časť cesty pred Šiveticami v okrese Revúca.

„Na ceste 532, ten svet sa zrazu krajší zdá, dokonca aj vtedy, keď hmla na zem sadá,“ spieva známa slovenská kapela IMT Smile v jednom zo svojich najväčších hitov. Nie každý vie, že spomínaná cesta sa nachádza priamo v našom regióne, v okrese Revúca a spája Tornaľu s Muráňom.

Príroda okolo nej je skutočne krásna. Horšie je to však s kvalitou tejto dôležitej dopravnej tepny, ktorá tvorí akúsi chrbtovú kosť premávky v okrese. Úseky s popraskaným asfaltom či výtlkmi na nej nie sú zriedkavé, ale tento pred Šiveticami medzi nimi „hrá prím“. Je až neuveriteľné, koľko záplat naň dokázali cestári postupne nahádzať a ako môžete vidieť na fotografii z Google máp z roku 2012, za posledné štyri roky ich hodne pribudlo. Už vtedy to nebolo dobré, teraz však vozovka doslova hrá všetkými odtieňmi sivej.

Mimochodom, text známej pesničky už čoskoro nebude platný. Na základe nedávneho uznesenia vlády totiž bude táto komunikácia preklasifikovaná na cestu prvej triedy a starať sa o ňu už nebude Banskobystrický samosprávny kraj, ale štát. Má sa tak stať už do konca tohto roka. Zostáva len veriť, že jej to bude na prospech.

Foto: Sobotnik.sk, Google Maps

Pridaj komentár