Počasie sa zhorší, cez víkend bude snežiť i fúkať

sneh-cestaGEMER/MALOHONT – Okresy Rimavská Sobota, Revúca a Rožňava nečaká cez víkend priaznivé počasie. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pre tieto regióny vydal meteorologické výstrahy 1. aj 2. stupňa.

V okrese R. Sobota platí od soboty 12. novembra od 21:00 do pondelka 14. novembra 2016 do 0:00 výstraha 1. stupňa. Meteorológovia tam miestami, hlavne na horských priechodoch, očakávajú tvorbu snehových jazykov alebo závejov, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity. „Výskyt snehových jazykov a závejov je v danej ročnej dobe a oblasti bežný,
ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ varuje SHMÚ.

Ten istý stupeň výstrahy s rovnakým časom trvania a upozornením pred závejmi a jazykmi sa týka i okresu Revúca. Tam ale meteorológovia vydali aj 2. stupeň výstrahy pred silným vetrom od 12. novembra od 18:00 do 13. novembra do 15:00. „V polohách od 800 metrov sa očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 23 – 28 m/s (80 – 100 km/h),“ uvádza sa na stránke SHMÚ s tým, že táto rýchlosť predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká.

Najhoršie počasie má byť v okrese Rožňava. Platí preň rovnako 1. stupeň výstrahy pred snehovými jazykmi a závejmi ako v predchádzajúcich okresoch, od 12. novembra od 12:00 do 13. novembra do 18:00 však navyše i prvý stupeň výstrahy pred vetrom. Následne sa zmení na druhý stupeň výstrahy s rovnakou platnosťou ako v okrese Revúca.

Zdroj: SHMÚ

Pridaj komentár