GEMER/MALOHONT: V novembri na nás čakajú filmové, divadelné a folklórne predstavenia, koncerty, súťaž hasičov i ovocinársky víkend

malohont-logoGEMER/MALOHONT – Predposledný mesiac roka je v našich regiónoch opäť nabitý zaujímavými podujatiami, ktoré stoja za návštevu. Sobotnik.sk o nich informovala Miroslava Vargová, manažérka Miestnej akčnej skupiny (MAS) Malohont.

Všetko o ovocinárstve v Babinci

Náš prehľad začíname v obci Babinec v Rimavskosobotskom okrese, kde bude prebiehať víkend venovaný ovocinárstvu. V sobotu 5. novembra, v rámci kurzu Tradičné ovocinárstvo, bude reč o význame tradičného ovocinárstva v extenzívnych sadoch a o výsledkoch stručného mapovania starých odrôd ovocia v Malohonte. „Teoreticky aj prakticky sa zoznámite s výsadbou drevín a so založením sadu, ako aj so starostlivosťou o strom od jeho zasadenia až po starobu,“ priblížila obsah kurzu Vargová.

Workshop, ktorý sa bude konať na druhý deň (nedeľa 6. 11.), bude zameraný na údržbu a záchranu starých ovocných stromov a podá odpovede na otázky, prečo a ako ich chrániť, ako ich správne rezať a ošetrovať, či ako zbierať vrúble a prečo znovu zakladať takéto extenzívne sady. „Bude sa sadiť, ošetrovať a diskutovať. Oba workshopy povedie známy ovocinár a lektor Ľudovít Vašš z Bošáce,“ dodala manažérka.

Železný hasič v Kružne

Pre priaznivcov akčnejšej zábavy je určená súťaž Železný hasič, ktorá sa koná v sobotu 5. novembra v obci Kružno neďaleko R. Soboty. „Zmerajú si v nej sily jednotlivci v kategóriách muži a ženy bez rozdielu veku a výkonnosti na trati s rôznymi prekážkami a úlohami,“ načrtla Vargová a doplnila, že štart prvého pretekára začína o 10:00 na dolnom ihrisku.

Zaujímavé filmy v Hnúšti i Klenovci

Na severe Rimavskosobotského okresu si na svoje prídu milovníci filmu. Prvú novembrovú sobotu (5. 11.) zavíta do Hnúšte zimný filmový festival Snow Film Fest, ktorý od 14:00 prinesie do kina Rimava šesť špičkových filmov o extrémnom lyžovaní, zimnom lezení, snowboardingu, snow-kitingu a ďalších zimných radovánkach.

snow-film-fest

Deň filmu a divadla v Klenovci, ktorý sa koná v polovici mesiaca (streda 16. 11.), bude venovaný prezentácii animovaných filmov z tvorivých dielní a divadelnému predstaveniu. Tohto roku však bude doplnený aj o výstavu fotografií v rámci súťaže Malohont mojimi očami.

Divadelné predstavenie v R. Sobote i muzikál v Revúcej

Divadelné predstavenie Štyri dohody, ktoré môžete vidieť v pondelok 7. novembra o 18:00 na doskách Domu kultúry v Rimavskej Sobote, odhaľuje zdroj obmedzujúcich názorov, ktoré pripravujú človeka o radosť a vedú k zbytočnému utrpeniu. „V hlavnej úlohe si zahrá Jaroslav Dušek. Cez monológ postupne vysvetľuje všetky štyri dohody – neprehrešujte sa slovom, neberte si nič osobne, nevytvárajte si žiadne domnienky a  robte všetko ako najlepšie dokážete,“ avizovala Vargová.

muzikal-frida

Životný príbeh legendárnej mexickej maliarky Fridy Kahlo, plný vášne, lásky, humoru, podmanivej hudby, hýrivých kostýmov a tanca, môžete zažiť na vlastnej koži v stredu 16. novembra o 18:00 v Dome kultúry v Revúcej. „Muzikál FRIDA – Maľovať a milovať je dielom s pôvodnou tvorbou hudobného skladateľa Rudolfa Geriho a autora libreta a textov piesní Daniela Heviera, v réžii Karola Vosátka,“ konkretizovala manažérka.

Oslava folklóru v Klenovci

Ak by sa konala súťaž o najfolklórnejšiu obec Rimavskosobotského okresu, bezpochyby by titul získal Klenovec, kde vďaka nadšeniu Jaroslava Zvaru a Stanislavy Zvarovej fungujú až tri folklórne súbory. Práve táto obec bude v piatok 11. novembra o 18:00 dejiskom oslavy folklóru. Stane sa tak vďaka 45. výročiu vzniku Folklórneho súboru Vepor. Jeho členovia si ho pripomenú slávnostným galaprogramom pod názvom Koť sa Kľenovšaňe… Rovnaký program čaká na verejnosť, hostí a bývalých členov súboru aj v sobotu 12. novembra o 16:00.

Koncerty modernej i vážnej hudby v R. Sobote a Kokave nad Rimavicou

Pre milovníkov krásnej hudby je určená pozvánka na koncert dvoch známych osobností hudobného života, violončelistu Jozefa  Podhoranského a klaviristu Ivana  Gajana. Koná sa v utorok 8. novembra o 19:00. „Počas koncertu s názvom Violončelové drobnosti majstrov si v divadelnej sále Domu kultúry v R. Sobote vypočujete skladby od takých hudobných velikánov, ako Čajkovskij, Rubinštejn, Rachmaninov a iní,“ povedala Vargová.

violoncelove-drobnosti-majstrov

V Kokave nad Rimavicou odohrá v sobotu 12. novembra o 17:00 svoj koncert Samuel Tomeček, ktorý odštartoval spevácku kariéru v roku 2004 účasťou v televíznej súťaži Slovensko hľadá superstar.

Posledný novembrový pondelok (28. 11.) bude v Rimavskej Sobote patriť koncertu známej maďarskej speváčky Zsuzsa Koncz.

Besedy so spisovateľom v Hnúšti i v Kokave

Hnúšťanská knižnica bude v utorok 15. novembra hostiť známeho slovenského spisovateľa Jozefa Banáša. Beseda s ním začína o 15:00. Neskôr, o 16:30, pokračuje v miestnej knižnici v Kokave nad Rimavicou.

Ďalšie podujatia pripravované v tomto roku v regióne Malohont a jeho okolí, ako aj kontakty na organizátorov, nájdete v Kalendári podujatí na web stránke turistického sprievodcu regiónom Malohont: www.regionmalohont.sk.

Zdroj: Miroslava Vargová, MAS MALOHONT

Pridaj komentár