REVÚCA: Žiaci ZŠ I. B. Zocha môžu využívať nové divadelné pódium

podiumREVÚCA – Nové vonkajšie kryté divadelné pódium je najnovším prírastkom vo vybavení Základnej školy (ZŠ) Ivana Branislava Zocha v Revúcej. Okrem nácvikov a predstavení má slúžiť na široký rad kultúrnych a spoločenských podujatí.

Súčasťou školského vzdelávacieho programu spomínanej školy je i predmet Tvorivá dramatika, venovaný dramatickej výchove žiakov. „Na jej vyučovanie a na nácvik divadielok sme doteraz využívali priestory školy, najmä telocvičňu a chodby. Sú však nevyhovujúce z hľadiska bezpečnosti, priestorového rozloženia aj akustiky,“ priblížila situáciu riaditeľka školy Adriana Kvetková, podľa ktorej preto už dlhšie zvažovali výstavbu javiska priamo v ich areáli, kde by okrem samotnej výučby mohli realizovať aj pravidelné divadelné súťaže a iné školské aktivity. „Na realizáciu takéhoto projektu sme však nemali finančné prostriedky,“ dodala Kvetková.

Podľa slov primátorky Revúcej Evy Cireňovej výstavba krytého amfiteátra posunie dopredu nielen ZŠ, ale aj celé mesto. „Tento kultúrny stánok bude totiž slúžiť aj na prezentáciu divadelných a hudobných súborov v rámci kultúrnych podujatí. V letnom období bude počas kultúrnych akcií či večerných dataprojekcií organizovaných v spolupráci s Mestským kultúrnym strediskom (MsKS) sprístupnený aj širšej verejnosti,“ uviedla.

podium-2

Nové kryté javisko má slúžiť tiež na každoročné súťažné prehliadky malých detských školských divadelných súborov pod názvom Detská divadelná hra. Tie sa doteraz konali v priestoroch MsKS. Poslúži i na mnoho iných školských a mimoškolských aktivít. Napríklad na slávnostné otvorenie spojené s privítaním prvákov, slávnostné ukončenie školského roka, vyhodnocovanie rôznych školských súťaží či oslavy Medzinárodného dňa detí.

„Škola sa nachádza v regióne s vysokým percentom nezamestnanosti, čo vo veľkej miere ovplyvňuje a obmedzuje možnosti rodičov, ktoré môžu svojim deťom ponúknuť. Preto sme tento projekt podporili a tešíme sa, že deti budú mať profesionálne javisko na svoj rozvoj,“ povedal na margo nového zariadenia Imrich Béreš, riaditeľ Prvej stavebnej sporiteľne (PSS), a. s., ktorá na jeho výstavbu prispela.

Zdroj: Radovan Slobodník, PSS

Pridaj komentár