RIMAVSKÁ SOBOTA: Výstavy v múzeu ukazujú kŕmidlá a ich vtáčích návštevníkov

vystava-krmidlaRIMAVSKÁ SOBOTA – Najkrajšie kŕmidlá pre vtáky a ich návštevníkov ukazujú dve aktuálne výstavy v Gemersko-malohontskom múzeu (GMM) v Rimavskej Sobote. Prvá je sprístupnená do 29. novembra, druhá až do konca roka 2016.

„Ôsmy ročník výstavy Najkrajšie kŕmidlá predstaví kŕmidlá, ktoré vyrobili žiaci druhého stupňa základných škôl a zodpovedajúcich ročníkov osemročných gymnázií v rámci rovnomennej súťaže,“ uviedla kurátorka výstavy Monika Gálffyová s tým, že toto podujatie v GMM organizujú od roku 2006.

„Cieľom súťaže je upriamiť pohľad detí na prírodu a tvory v nej žijúce, zvlášť vtáky. Úlohou žiakov je vyrobiť najkrajšie funkčné kŕmidlo z akéhokoľvek materiálu. Tvorcom môže byť jednotlivec alebo skupina žiakov, pomôcť môžu učitelia, rodičia, starí rodičia,“ načrtla Gálffyová. Do súťaže sa tohto roku zapojilo približne 40 žiakov z 12 škôl z okresov Rimavská Sobota, Revúca a Poltár.

Návštevníci kŕmidiel

Druhá výstava predstaví 21 najčastejších návštevníkov vtáčích kŕmidiel regiónu Gemer-Malohont prostredníctvom krátkych textov, fotografií Maroša Detka a dermoplastických preparátov. „Medzi inými druhmi tu uvidíte asi najznámejšieho návštevníka kŕmidiel – sýkorku veľkú a zistíte, ako rozoznať samčeka od samičky. Nájdete tu aj nášho jediného spevavca, ktorý dokáže šplhať po kôre stromu hlavou dole – brhlíka a spoznáte, ktorý náš vtáčik dokáže stiskom zobáka rozdrviť kôstku čerešne,“ povedala kurátorka.

Výstava tiež hravou formou ukáže, ako a čím prikrmovať v zime vtáky, aby sme im uľahčili prežitie v období nedostatku potravy a hlavne im neublížili. „Jej súčasťou je aj videoprezentácia, ktorá priblíži život na kŕmidle. V záverečnej časti výstavy si budete môcť na magnetickej tabuli vyskúšať, či ste sa jednotlivé druhy vtákov už naučili rozlišovať,“ zakončila Gálffyová.

Zdroj: Monika Gálffyová, GMM

Pridaj komentár