RIMAVSKÁ SOBOTA: Výstava voskových figurín Zvláštni ľudia ukáže anomálie ľudského tela

gemersko-malohontske-muzeumRIMAVSKÁ SOBOTA – Kolekciu 25 exponátov ľudských anomálií ukáže návštevníkom Gemersko-malohontského múzea (GMM) v Rimavskej Sobote výstava voskových figurín Zvláštni ľudia, ktorú otvoria v pondelok 14. novembra 2016 o 10:00. Sprístupnená bude do nedele 20. novembra.

„Výstava je svojou témou unikátna. Ide o jedinú zachovalú kolekciu 25 verných napodobenín vyhotovených z vosku, ktorá bola vytvorená v Antropologickom múzeu v Petrohrade. Všetky figuríny sú umelecké diela nerozoznateľné od skutočných osôb. Pri ich vytváraní boli použité lekárske očné a zubné implantáty a do vosku vpichované pravé ľudské vlasy. Aj zásluhou toho pôsobia figuríny dokonale živým dojmom,“ priblížila PR referentka GMM Martina Mareková.

Výstava ponúka jedinečnú možnosť spoznať týchto zvláštnych ľudí, ako napríklad človeka s dvomi hlavami, dvomi tvárami, štyrmi očami, siamské dvojčatá, či muža s vlčím syndrómom a mnoho ďalších.

„Od pradávna sa v našej spoločnosti vyskytovali jedinci svojim zovňajškom výrazne vystupujúci z davu. Spoločnosť sa ich stránila, ale zároveň ju priťahovali ich zvláštnosťami. Z postihnutia takých ľudí často pramenila neskutočná sila a odhodlanie vzoprieť sa osudu a predviesť okoliu svoj neobyčajný vzhľad ako dar, chceli byť rešpektovaní a uznávaní,“ povedala Mareková. Takíto ľudia podľa jej slov pracovali v cirkusoch a panoptikách, často sa naučili i neuveriteľným kúskom, ktorými ešte viac podnecovali zvedavosť návštevníkov.

Výstava, zobrazujúca odchýlky ľudského tela navštívila viacero miest v Českej republike i na Slovensku. Do priestorov GMM, piateho najstaršieho múzea na Slovensku (založené v roku 1882) sa vracia po druhýkrát. Jej otváracie hodiny sú denne od 10:00 do 18:00, v termíne 14. – 20. novembra 2016 (pondelok – nedeľa).

Vstupné pre dospelých sú štyri eurá, deti do šiestich rokov majú vstup zdarma. Pre deti staršie ako šesť rokov, dôchodcov a osoby ZŤP je vstupné tri eurá. Školské skupiny pri počte viac ako 10 detí zaplatia 2 eurá za jednotlivca, sprievodná osoba má vstup zadarmo.

Zdroj: Martina Mareková, GMM Foto: ilustračné, Sobotnik.sk

Pridaj komentár