RIMAVSKÁ SOBOTA: Tompovo námestie sa výrazne zmenilo, stromy zmizli

namestie-mihalya-tompu-3RIMAVSKÁ SOBOTA – Námestie Mihálya Tompu v Rimavskej Sobote má po dnešku (15.11.) úplne novú tvár. Všetky veľké ihličnaté stromy na ploche so sochami Mihálya Tompu a Sándora Petőfiho boli v rámci prebiehajúcej rekonštrukcie vypílené.

Vypílenie ihličnanov avizoval na jednom z posledných mestských zastupiteľstiev primátor Jozef Šimko a je súčasťou prebiehajúcej obnovy námestia. V rámci nej bude socha básnika M. Tompu vrátená na svoje pôvodné historické miesto v strede priestranstva, na ktorom bola inštalovaná už v roku 1902. „Na budúci rok pripadá 200. výročie narodenie Tompu, dovtedy to chceme stihnúť,“ poznamenal v súvislosti s preložením sochy primátor, podľa ktorého to bolo spojené s veľkou byrokraciou. „Potrebovali sme až 27 rôznych súhlasných stanovísk od rozličných inštitúcií,“ dodal.

namestie-mihalya-tompu-2 namestie-mihalya-tompu

Súčasťou rekonštrukcie je i náhradná stromová výsadba. Premiestnenie druhej sochy na námestí, ktorá znázorňuje S. Petőfiho a umiestnenie tretej sochy, župana Gemersko-malohontskej župy Janka Jesenského, ktorá v súčasnosti stojí vo vestibule Okresného úradu, je zatiaľ nejasné.

Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár