ROŽŇAVA: Mestská veža prešla prvou fázou rekonštrukcie

roznava-mestska-veza-rekonstrukciaROŽŇAVA – Prvú fázu rekonštrukcie má za sebou jeden zo symbolov Rožňavy, mestská veža na Námestí baníkov. Ako Sobotnik.sk informovala Zlata Macková z Mestského úradu (MsÚ) Rožňava, vysúťažená cena rekonštrukcie bola vo výške necelých 52 000 eur. Z tohto 15 000 eur bola dotácia z Ministerstva kultúry SR, zvyšok šiel z rozpočtu mesta.

„Rozsah prác zahŕňal opravu strechy – výmenu poškodených drevených konštrukcií krovu a ošetrenie prvkov impregnačným náterom proti hubám, škodcom a plesniam, ako aj opravu bleskozvodu, výmenu latovania a výmenu šindľovej krytiny za drevenú šindľovú,“ priblížila Macková. Dodala, že vymenené boli aj klampiarske oplechovania na streche, opravený a ošetrený bol kovový kríž s baníckymi kladivami a makovicou ukončujúcou vežu.

Mesto už pripravuje projektovú dokumentáciu aj na druhú etapu rekonštrukcie, v rámci ktorej má byť obnovená drevená konštrukcia ochodze podľa zachovaných historických fotografií a výsledkov pamiatkového výskumu z roku 1988. Na ňu však zatiaľ samospráva nemá vyčlenené financie, prostriedky sa pokúsia získať z dotácií.

Zdroj: Zlata Macková, MsÚ Rožňava

Pridaj komentár