TISOVEC: Budova v areáli Štavica má už novú strechu, bude slúžiť turistom

TISOVEC – Členom turistického oddielu (TO) KOS Rimavská dolina sa podarilo zastrešiť objekt bývalého skladu v areáli Štavica na okraji mesta Tisovec. Ako Sobotnik.sk informovali Róbert Buchta a Dušan Kojnok z TO KOS, budovu získali len v tomto roku so zámerom kompletne ju opraviť a zrekonštruovať, aby našla nové využite a nekazila dojem v prírodnom areáli.

Objekt, ktorý má už novú strechu, bude podľa ich slov slúžiť nielen pre členov TO KOS, ale i pri organizácii rôznych športových, kultúrnych či spoločenských podujatí. „So základným vybavením môže slúžiť ako útočisko pri usporadúvaní našich klubových akcií, ale aj turistom z iných klubov a regiónov. Svojím vzhľadom po rekonštrukcii zapadne do prostredia areálu, ktorého revitalizácia mestom Tisovec sa už začala a bude pokračovať aj v ďalšom období,“ uviedol Kojnok.

Pôvodný stav budovy v marci 2016
Pôvodný stav budovy v marci 2016

„V prvej etape bol náš zámer realizovaný vďaka grantovému programu ‘Naštartujme s Partnerstvom Muránska planina – Čierny Hron‘, spolufinancovaný z Partnerstva Muránska Planina – Čierny Hron. Projekt nášho oddielu s názvom ‘Turisti pod strechou‘ získal medzi konkurenciou rôznych iných projektov v hodnotení výberovej komisie Partnerstva najviac bodov a tým aj podporu v sume 600 eur,“ priblížil Buchta.

Stav k 28. novembru 2016
Stav k 28. novembru 2016

Projekt rekonštrukcie skladu sa najprv začal brigádami, počas ktorých bola odstránená pôvodná zničená krytina a prepadnutý krov so stropom. Z budovy tak zostali len holé múry. V rámci spomínaného projektu sa však ešte v tomto roku podarilo  budovu zastrešiť, postaviť komín a zhotoviť strop. „V nasledujúcej etape sa budú realizovať ďalšie stavebné úpravy, konkrétne rekonštrukcia miestnosti, podkrovia a výstavba verandy,“ zakončil Buchta.

Projekt sa podľa slov predstaviteľov TO KOS podarilo realizovať predovšetkým vďaka finančnej podpore Partnerstva Muránska Planina – Čierny Hron, ako aj aktivite a práci ochotných členov TO KOS. Veľkou pomocou im boli hlavní sponzori, ktorí poskytli potrebný materiál, predovšetkým firma Mestské lesy Tisovec, s.r.o. a Komínové centrum – Nitra.

Za spoluprácu a pomoc ďakuje TO KOS Rimavská dolina ďalším sponzorom: Grigorij Šamin – Bau trade Hnúšťa, Roman Petróczy, JUDr. Mário Keleti, reštaurácia Kôlnička. „Za doposiaľ vykonané práce počas brigád, ktorých sa doteraz uskutočnilo 40, patrí vďaka každému zo zúčastnených,“ dodal Kojnok.

Zdroj: Dušan Kojnok, Róbert Buchta, TO KOS Rimavská dolina

One Reply to “TISOVEC: Budova v areáli Štavica má už novú strechu, bude slúžiť turistom”

  1. Pingback: TISOVEC: Viacero stromov v areáli Šťavica vypílili, mesto plánuje náhradnú výsadbu

Pridaj komentár