FIĽAKOVO: Samospráva chce v budúcom roku masívne stavať chodníky

filakovo-koharyho-namestieFIĽAKOVO – Viac ako 100 000 eur vyčlenila na výstavbu nových chodníkov v rozpočte na rok 2017 samospráva Fiľakova. Na rad sa dostane aj sporný chodník na Mlynskej ulici. Mestskí poslanci na svojom decembrovom zasadnutí totiž schválili odkúpenie potrebných pozemkov od Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK).

Na spomínanej frekventovanej ulici chýba chodník už dlhé roky a ľudia musia chodievať riskantne po okraji cesty. Mesto preto začalo tento problém riešiť ešte vo februári. „Chceli sme, aby sa s vybudovaním chodníka začalo už v lete. Celý proces však odďaľovali prieťahy s pozemkami BBSK a priebežné personálne zmeny na ich príslušnom odbore,“ povedal primátor Fiľakova Attila Agócs.

Kraju pritom patrí okolo 700 štvorcových metrov priestranstva pod plánovanou komunikáciou pre peších. Mesto ich pôvodne chcelo získať zriadením vecného bremena, kraj však navrhol výmenu za pozemky v okolí gymnázia v zmysle znaleckého posudku.

Fiľakovskí poslanci napokon schválili odkúpenie pozemkov za sumu určenú znaleckým posudkom, teda takmer štyritisíc eur. Podľa primátora bolo rovnaké uznesenie prijaté aj v zastupiteľstve BBSK, transakcia medzi mestom a VÚC má preto zelenú.

„Dúfajme, že podpísanie kúpnej zmluvy prebehne hladko a na jar by sme mohli začať stavať,“ avizoval Agócs s tým, že na 531 metrov dĺžky budúceho chodníka vyčlenila samospráva v rozpočte 45 000 eur. „Zhotovený bude zo zámkovej dlažby a povedie od závodu Dometic až po Urbánku,“ dodal.

Chodníky pribudnú aj na ďalších miestach

Okrem chodníka na Mlynskej ulici v budúcom roku pribudne aj nový 135-metrový chodník na Biskupickej ceste. „Bude viesť od Tesca na Kalajovu ulicu. Všimli sme si, že tam ľudia vytvorili chodník v tráve a v zlom počasí sa brodia v blate,“ vysvetlil primátor.

Dodal, že ako súčasť rekonštrukcie Vajanského ulice postavia aj tam 321-metrovú komunikáciu pre peších zo zámkovej dlažby. „Chodník z čadičových kociek pribudne tiež medzi Podhradskou ulicou a vlastivedným múzeom. Najväčší, 280-metrový chodník, postavíme zo zámkovej dlažby medzi obchodmi Billa a Lidl,“ doplnil primátor s tým, že samospráva do týchto chodníkov investuje ďalších takmer 63 000 eur. „Budeme ich stavať postupne, začneme na jar budúceho roka,“ zakončil.

Zdroj: Jozef Mikuš, tlačový referent mesta Fiľakovo Foto: ilustračné, Sobotnik.sk

Pridaj komentár